Tillbaka
13.4.21   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Klimatångest blir handlingskraft under ReGeneration-veckan

Förberedelserna för ungdomarnas hållbarhetsfestival, ReGeneration-veckan 28.8–1.9.2021 på Alandica Kultur & Kongress, är i full gång. Fem finlandssvenska fonder ger 210 000 euro till ungdomsorganisationen Stiftelsen ReGeneration 2030 som står för arrangemangen. Svenska kulturfonden bidrar med 110 000 euro.

I finansieringen deltar förutom Kulturfonden också Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr, Stiftelsen Tre smeder och Svenska folkskolans vänner.

Många unga oroar sig då avfallsbergen växer, klimatförändringarna eskalerar och de ekonomiska klyftorna blir allt djupare. Ungdomsorganisationen ReGeneration 2030 ska samla unga från hela Östersjöområdet till ett evenemang, ReGeneration-veckan, där ungdomarna sätter agendan för en mera hållbar framtid.

– Vi har under några år fört dialog med unga för att ta reda på hur vi kan stödja dem. Jag är glad att de snabbt fick oss att inse att det viktiga är att ungdomarna själva driver projekten. Inte vi vuxna. De unga förändrar världen och vi äldre har mycket att lära oss om ansvar för framtiden och miljön. Vi är glada att ReGeneration har tagit lyra på projektidén och har ett bra koncept som de redan kommit i gång med, säger Kulturfondens vd Sören Lillkung.

Med hjälp av fondernas bidrag planeras och förvekligas ReGeneration-veckan – en festival där unga samtalar och arbetar tillsammans för en hållbar värld. Fokus är på cirkulär ekonomi – konsumtion, produktion, miljö och sociala och ekonomiska frågor. Samtalen varvas med konserter, utställningar och avslutas med en gala där en deklaration överräcks till beslutsfattare. Inför festivalveckan skapas en digital plattform och en videodokumentärserie där ungdomar tar del av forskning, skapar sig en lägesbild och berättar om sin tankar kring en hållbar framtid.

– För oss var det viktigt att ReGeneration 2030 lyckades samla och engagera många andra driftiga och viktiga organisationer och samarbetspartner; Tvärminne zoologiska station och landskapet Åland ger ytterligare en dimension till projektet, säger Sören Lillkung.

Samarbetspartner kring ReGeneration-veckan är

 • Kulturkarnevalen,
 • De Ungas Musikförbund,
 • Natur och miljö,
 • Östersjöfonden,
 • Åland 100 år, som evenemanget också är en del av,
 • Moomin Characters Ltd,
 • Nordens institut på Åland,
 • Natur & Miljö,
 • John Nurminens Stiftelse,
 • Ålands landskapsregering,
 • Nätverket Bärkraft.ax,
 • Tvärminne Zoologiska Station/Helsingfors universitet och
 • All Things Content, vd och producent Johanna Stenback.

Noggrannare information om Stiftelsen ReGeneration och festivalplanerna:

https://www.regeneration2030.org/

www.regenerationweek.org

***

Svenska kulturfonden
Tisdagen den 13 april 2021 kl. 14
Pressmeddelande – får fritt publiceras

Noggrannare information:

Sören Lillkung (kommentarer)
vd
Svenska kulturfonden
040 620 7500
soren.lillkung(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Klimatångest blir handlingskraft under ReGeneration-veckan