Tillbaka
16.12.20   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Konsttestarna får fortsättning

Projektet Konsttestarna bjuder alla åttondeklassare på högklassiga konstupplevelser också i fortsättningen. Svenska kulturfonden och Suomen Kulttuurirahasto fortsätter att stödja verksamheten under läsåret 2021-2022.

Riksdagen beviljade den 11 december 2020 fortsatt statlig finansiering på 1,4 miljoner euro.

– Det är otroligt positivt att också staten fortsätter stödja verksamheten under dessa svåra tider. Målsättningen ska fortsättningsvis vara att denna regionalt och socialt jämlika form av kulturfostran etablerar sig och blir en del av den finländska grundskolan, säger Antti Arjava överombudsman vid Suomen Kulttuurirahasto.

Finlands största kulturprojekt för ungdomar inleddes år 2017 och har årligen låtit ungefär 60 000 åttondeklassare och deras lärare ta del av bland annat opera, konstutställningar och teaterföreställningar. Svenska kulturfonden och Suomen Kulttuurirahasto har finansierat Konsttestarna sedan början.

Coronakrisen stoppade inte Konsttestarna

Trots coronakrisen har tusentals åttondeklassare också hösten 2020 fått testa konst i sitt eget närområde.

– Konsttestarbesöken har vid många skolor varit en ljusglimt under coronahösten. Det är fantastiskt att få vara med och erbjuda ännu en grupp nya åttondeklassare en sådan här möjlighet, säger Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden.

– Alla ungdomar förtjänar att bli hörda också om sina konstupplevelser. Deras intresse har stor betydelse för konstinstitutionerna som just nu analyserar hur de ska kunna säkerställa ett finländskt kulturliv av hög kvalitet också efter coronan, säger Lillkung.

Just nu kan konstinstitutioner – till exempel teatrar, muséer och musikhus – ansöka om att få bli ett besöksmål för Konsttestarna under nästa läsår. Skolorna anmäler sig i januari–februari 2021.

Om Konsttestarna

Konsttestarnas verksamhet koordineras av Förbundet för barnkulturcenter i Finland.

Det här är en förkortad version av pressmeddelandet som Förbundet för barnkulturcenter i Finland publicerade. Läs hela pressmeddelandet här.  

Mer information om Konsttestarna hittar du på webbplatsen www.konsttestarna.fi.

Konsttestarna får fortsättning

Konsttestarna får fortsättning under läsåret 2021-2022. Bild: Marcus Boman