Tillbaka
2.12.20   (Redigerad 16.1.23)   |   Nyheter

Juri von Bonsdorff: Min finlandssvenskhet mår bäst utanför

En upplevelse i Kottby lågstadieskola i Helsingfors lämnade livslånga spår i honom och känslan av utanförskap präglade hans uppväxt. Att vara döpt efter en rysk kosmonaut och en marxistisk gerillaledare var ”mindre festligt” i det småborgerliga Svenskfinland. Det är utanför Svenskfinland som Juri von Bonsdorffs finlandssvenskhet mår bäst. Nu bor han i USA där olikhet och en annorlunda bakgrund är en källa till nyfikenhet.Journalisten Juri von Bonsdorff är HBL:s medarbetare i USA och nyhetsproducent för Eurovision Americas. Han är tidigare USA-korrespondent för Yle. Juri är född i Helsingfors, han har studerat i Åbo och är bosatt i Washington.

Regi: Anna Maria Joakimsdottir Hutri 

***

I Kulturfondens videoserie Ingenstans hemma, ingenstans vilse möter du sex  påverkare. Alla svenskspråkiga, alla framgångsrika och alla aktiva utomlands. Vad betyder det svenska i Finland för dem? Vilka upplevelser har satt spår, privat och professionellt? Var mår deras finlandssvenskhet bäst?

Alla sex påverkare skulle delta i Kulturfondens vårfester 2020. På grund av coronakrisen blev vi tvungna att ställa in festerna, men kan nu presentera vår videoserie istället.

Juri von Bonsdorff: Min finlandssvenskhet mår bäst utanför

Det är utanför Svenskfinland som Juri von Bonsdorffs finlandssvenskhet mår bäst.