Tillbaka
2.11.20   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Margita Engelholm har inspirerat hundratals unga till företagande

Årets pris ur Frans Henriksons testamentsfond går till Margita Engelholm, lärare i historia och samhällskunskap och Ung Företagsamhet vid Kristinestads högstadieskola. Priset på 15 000 euro delas ut på Frans Henriksons födelsedag den 2 november.

I Kristinestads högstadieskola har hundratals elever valt Ung företagsamhet som tillvalsämne sedan starten år 2006. En uppsjö företag har grundats och många av dem har tillsammans med läraren Margita Engelholm nått framgångar i riksfinalerna i ämnet Ung Företagsamhet.

Österbottens svenska kulturfond belönar nu Margita Engelholm för hennes engagemang i elevernas företagsamhet. I prismotiveringen konstaterar direktionen för Österbottens svenska kulturfond:

”Margita arbetar för att skapa nytt kunnande om entreprenörskap bland ungdomar i Sydösterbotten. Hon låter sina elever växa och modigt ta fram nya företagsidéer. Margita kännetecknas av sin positiva drivkraft och genuina samarbetsvilja. Hon är en föregångare inom arbete med ungdomars företagsamhet.”

Priset delas ut på donatorn Frans Henriksons födelsedag måndagen den 2 november kl. 12 i restaurang Jungman i Kristinestad.

Om Frans Henriksons testamentsfond

Frans Henrikson (född 2.11.1870 i Pjelax, avled 21.2.1960 i Kristinestad) beslöt i sitt testamente år 1957 att merparten av hans kvarlåtenskap skulle tillfalla Svenska kulturfonden. Enligt testamentet ska fondens avkastning riktas till svenska kulturändamål i Sydösterbotten.

Frans Henriksons testamentsfond är idag en av de stora specialfonderna inom Svenska kulturfonden. Arvet har möjliggjort många små och stora projekt och investeringar i området Sideby i söder till Vasa i norr. Testamentsfonden avkastar årligen ungefär 800 000 euro.

***

Pressmeddelande
Svenska kulturfonden
Vasa den 2 november 2020

Noggrannare information:

Martin Enroth (kommentarer)
ombudsman, Österbotten
040 715 4697
martin.enroth(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Margita Engelholm har inspirerat hundratals unga till företagande

Årets pris ur Frans Henriksons testamentsfond går till Margita Engelholm, lärare i historia och samhällskunskap och Ung Företagsamhet vid Kristinestads högstadieskola.