Tillbaka
12.8.20   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Dags att ansöka om Huset mitt i byn-bidrag

Bild: Ken Kackur

I augusti kan kultur- och ungdomsföreningar som äger ett föreningshus igen ansöka om Huset mitt i byn-bidrag. Den tillfälliga bidragsformen är för föreningar som drabbats ekonomiskt av coronakrisen. Bidraget ska användas till att utveckla föreningsverksamheten på ett hållbart sätt.

– Vi lanserade Huset mitt i byn-bidraget på våren då föreningarna inte kunde bedriva sin ordinarie verksamhet och det stod klart att coronakrisen drabbar också föreningarnas ekonomi. Huset mitt i byn-bidraget erbjuder föreningarna en möjlighet att under rådande omständigheter fokusera på att utveckla sin verksamhet, säger Matts Blomqvist, ombudsman på Svenska kulturfonden.

Ansökningstiden pågår mellan den 17 augusti och den 31 augusti 2020. Bidraget är högst 3 000 euro och en förening kan beviljas bidrag en gång. Huset mitt i byn är ett utvecklingsbidrag. I ansökan bedöms en långsiktig utvecklingsplan för hållbar fastighetsskötsel, ekonomi och medlemsstruktur.

Över 70 föreningar fick Huset mitt i byn-bidrag i juni

Under den första ansökningstiden i maj fick Kulturfonden 80 ansökningar. I juni beviljade Kulturfonden över 140 000 euro i Huset mitt i byn-bidrag till 71 föreningar. Kulturfonden delar ut totalt 300 000 euro till föreningar vars verksamhet har drabbats av coronakrisen.

Bidraget har hjälpt föreningarna som beviljades bidrag att balansera sin ekonomi och gett dem möjlighet att planera sin verksamhet på längre sikt.  

– Föreningar har bland annat gjort renoveringsplaner, uppdaterat strategier och utvecklat konkreta idéer för att nå nya målgrupper. Vi hoppas och tror att det här planeringsarbetet gynnar föreningarnas verksamhet på lång sikt, också långt efter coronakrisen, säger Blomqvist.

Här kan du se vilka föreningar som redan beviljats Huset mitt i byn-bidrag i juni.

Huset mitt i byn-bidraget

  • En tillfällig bidragsform för kultur- och ungdomsföreningar som äger ett föreningshus
  • Bidrag beviljas enligt en långsiktig utvecklingsplan
  • Aktuell ansökningstid: 17-31.8.2020
  • Under ansökningstiden i maj ansökte 80 föreningar om bidrag
  • Hittills har över 140 000 euro delats till 71 föreningar
  • En förening kan beviljas bidrag en gång
  • Bidraget är högst 3 000 euro

Läs vårt tidigare pressmeddelande om Huset mitt i byn-bidraget: https://www.kulturfonden.fi/2020/05/18/huset-mitt-i-byn-nytt-bidrag/

***

Svenska kulturfonden
Helsingfors den 12 augusti 2020
Pressmeddelande

Noggrannare information:

Matts Blomqvist
ombudsman för Nyland
matts.blomqvist(at)kulturfonden.fi
050 592 3795

Annika Rönnblad
kommunikationsassistent
annika.ronnblad(at)kulturfonden.fi
040 537 1494

Dags att ansöka om Huset mitt i byn-bidrag