Tillbaka
29.4.20   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kultur under tiden pop bland musiker

Kulturfonden och Konstsamfundet har nu delat ut 700 000 euro i Kultur under tiden-bidrag. Musik var det konstområde som flest ansökningar handlade om.

Hela 482 ansökningar lämnades in under de drygt tre veckor då Kultur under tiden-ansökan var öppen. På måndagen tog Kulturfonden och Konstsamfundet de sista besluten om bidrag inom det gemensamma krispaketet. Av de sökande fick 177, alltså 37 procent, ett positivt besked. Hela potten på 700 000 euro är nu utdelad.

Av ansökningarna handlade 32 procent om projekt inom musik. Visuell konst och scenkonst var också väl representerade.

Alla beviljade Kultur under tiden-bidrag finns på webbsidan https://beviljade.kulturfonden.fi/listor/?ar=2020&fond=2098. I förteckningen kan du sortera bland mottagare, hemorter, beviljade belopp och verksamhetsområden.

Några av de beviljade Kultur under tiden-bidragen

Tigerfiskar som audiodrama

Regissören Arn-Henrik Blomqvist och skådespelaren Johanna af Schultén får ett bidrag för att dramatisera och spela in ett audiodrama baserat på boken Tigerfiskar. Dikterna i Henrika Anderssons nya bok knyter an till det finlandssvenska uppropet Dammen brister. I boken beskrivs sexuella övergrepp och trakasserier både lyriskt och suggestivt – ett grepp som passar som teater för örat. Texten ska bearbetas till en monolog och sedan dramatiseras.

Genreöverskridande dansteater

Kristian Lever, koreograf och manusförfattare, och Merja Salo, kulturarbete och producent, får ett bidrag för att utveckla och förverkliga en kort dansfilm under våren och sommaren 2020. Filmen, som kombinerar både dans och dialog, ska göras i samarbete med dansare från Nationalbaletten och finlandssvenska skådespelare.

Kortfilmer om isolation och längtan

En arbetsgrupp under ledning av skådespelaren Tobias Zilliacus får ett bidrag för sju kortfilmer om isolation, längtan och återseenden. Arbetsgruppen ska skapa en filmhelhet med sju korta episoder som kombinerar nyskriven ordkonst och musik, skådespelararbete och film. Tobias Zilliacus står för regin. Bidraget fördelas mellan författare, skådespelare, kompositör, filmare och regissör.

Dirigera på distans

Dirigenten Anna-Maria Helsing får ett bidrag för att planera och leda en dirigentkurs på distans. Kursen är för ensembleledare, dirigenter och körledare i Svenskfinland och man vill nu nå särskilt dem som kanske undviker att anmäla sig till en livekurs. I september planeras en avslutande träff i Vasa och en i Kronoby för att tillsammans dirigera ett verk för kör, solister och orkester. Kursen förverkligas under våren i samarbete med DUNK.

Ett digitalt besök i historisk miljö

Arbetsgruppen Digital Historia (Isa Lindgren-Backman, regissör, Frank Berger, kapellmästare/skådespelare och Sarah Nedergård, skådespelare) får ett bidrag för att skapa en digital, dramatiserad och historisk rundvandring på Torgare Prästgård. Med hjälp av en berättarröst, videomaterial, bilder och dramatiserade händelser tas besökaren på en digital rundtur i den kulturhistoriska miljön i Kronoby. Under sommaren blir materialet tillgängligt på Stiftelsen Torgares webbplats och på sociala medier.

Om Kultur under tiden

Kultur under tiden-ansökningarna har behandlats i samarbete mellan Kulturfonden och Konstsamfundet. Båda fonderna deltar i finansieringen av bidragen.

Här kan du läsa mera om bidragsomgången.

***

Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet
Pressmeddelande, Helsingfors den 29 april 2020

Noggrannare information och intervjuförfrågningar:

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
Svenska kulturfonden
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Kultur under tiden pop bland musiker