Tillbaka
25.2.20   (Redigerad 5.3.20)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden finansierar Serieverkstaden för manusförfattare

Bild: Pixabay

Snart kan författare få stöd och hjälp för att skriva manus för tv-serier. Svenska kulturfonden ger ett bidrag på nästan 70 000 euro till Serieverkstaden – Svenska Yles nya mästarkurs för manusförfattare.

I höst lanserar Svenska Yle Serieverkstaden – en mästarkurs för tv-manusförfattare. Med hjälp av mästarkursen ska man locka erfarna skribenter att skapa berättelser som är skräddarsydda för tv och för den svenskspråkiga publiken i Finland.

– Både manusarbete och konceptutveckling är tidskrävande och många har svårt att hitta tillräckliga resurser för arbetet. Vi hoppas att vår satsning bidrar till att höja både antalet manus som skrivs på svenska i Finland och kvaliteten på dem, säger Kulturfondens ombudsman Anna Wilhelmson.

Serieverkstaden startar redan i mars med en tävling för utkast till tv-serier. Ansökningarna lämnas i direkt till Yle mellan den 2 mars och 11 april 2020. På Yles:s webbplats hittar du mera info om tävlingen.

Vinnarna i tävlingen får under hösten bearbeta sina manus under ledning av en erfaren mentor. Målet är att tv-serierna ska hitta sina köpare i slutet av den drygt ett år långa kursen.

Kulturfonden står för cirka 70 procent av hela projektets budget på 100 000 euro. Fondens bidrag riktas främst till kursdeltagarnas stipendier, men också till tävlingsjuryns och mentorernas arvoden.

Kortfilmstävlingen blir Serieverkstaden

Serieverkstaden ersätter i år den kortfilmstävling som Kulturfonden tidigare ordnat i samarbete med Yle och Finlands filmstiftelse. De vinnande kortfilmerna har producerats och visats på Yle, men nu flyttas alltså fokus till tv-serier som både nationellt och globalt är en populär genre.

Marina Meinander-Sederholm, dramaturg och innehållsproducent på Svenska Yle, är projektledare för Serieverkstaden. Maria Lundström, ansvarig producent för Svenska Yle Kultur, Drama och Dokumentärer, har tagit initiativet till projektet.


Helsingfors den 25 februari 2020
Pressmeddelande

Noggrannare information:

Anna Wilhelmson (kommentarer)
ombudsman, kultur
040 551 7959
anna.wilhelmson(at)kuturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Kulturfonden finansierar Serieverkstaden för manusförfattare