Tillbaka
5.6.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Fotografen Hannamari Shakya får Carina Appel-priset

Fotografen Hannamari Shakya får årets pris ur Carina Appels minnesfond. Priset på 3 000 euro överräcks den 26 juni kl. 13 på Kilens hembygdsmuseum i Sideby, Kristinestad.

Hannamari Shakya (född 1969 i Helsingfors) har under många år målmedvetet arbetat för en kvalitativ fotojournalistik. Hon har lyft fram den eftertänksamma och långsamma fotograferingen – bland annat i fototidningen Photo Raw som hon grundade år 2007. Photo Raw fokuserade på dokumentär fotografering och blev under Shakyas ledning en plattform för många av fotojournalistikens tunga namn – både finländska och utländska. Tidningen, som vann erkänsla både i Finland och internationellt, finns inte längre, men Shakya fortsätter ge ut fotoböcker på sitt förlag Raw View Editions.

Under de senaste åren har Hannamari Shakya fokuserat på omfattande fotoprojekt. Just nu arbetar hon med en svit om följderna av trauman och krig. I sina tidigare projekt har hon behandlat bland annat mångkulturalism och långvariga parrelationer.

Hannamari Shakya fick år 2016 statens fotokonstpris. År 2009 prisbelönades tidningen Photo Raw med Undervisningsministeriets kvalitetspris och år 2016 med Kultur-, opinions- och vetenskapstidskrifternas förbund Kultti rf:s pris Årets kvalitetstidskrift.

Carina Appels minnesfond grundades för att hedra fotografen och filmaren Carina Appel (1967-2012) och det jobb som hon gjorde särskilt i krigsdrabbade områden. Minnesfonden stöder fotografer som förmedlar information från världen och bidrar till att öka förståelsen mellan folk.

Priset ur minnesfonden delas ut vartannat år. Meeri Koutaniemi fick det första priset år 2013, år 2015 belönades Larisa Pelle och år 2017 Esa Ylijääskö.

Carina Appels minnesfond är en av Svenska kulturfondens drygt 470 fonder.

Pressmeddelande
Den 5 juni 2018

Noggrannare information och intervjuförfrågningar:

Dennis Rundt, prisjuryns ordförande, dennis.rundt(at)gmail.com

Prisjuryn ansvarar för sakinnehållet i texten ovan.

Fotografen Hannamari Shakya får Carina Appel-priset

Fotografen Hannamari Shakya får årest pris ur Carina Appels minnesfond. Foto: Niklas Gerkman