Tillbaka
31.5.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Över en halv miljon till film, tv och media

Kjell Westös roman Den svavelgula himlen blir film och tv-serie i Claes Olssons regi. Svenska kulturfonden stöder produktionen med ett bidrag på 200 000 euro.

Filmen och tv-serien Den svavelgula himlen är en berättelse om svårigheten att bevara kärleken och vänskapen, om klasskillnader och om vår samtid. Huvudpersonerna är finlandssvenska unga och vuxna i Helsingfors – berättaren Frejs medelklassfamilj och den förmögna familjen Rabell. Rollerna i den svenskspråkiga filmen spelas av över 20 finlandssvenska skådespelare. Filmen, som är en samproduktion med partners i både Sverige och Tyskland, spelas in under sommaren och hösten 2019. Biopremiären blir hösten 2020. Kulturfondens bidrag utbetalas till Oy Nordic Film Pool Ltd.

Den svavelgula himlen fick det största enskilda bidraget då Kulturfonden i maj fördelade sammanlagt 560 000 euro till 16 film- och medieproduktioner.

Royals Next Door för barn

Kulturfonden ger ett bidrag på 125 000 euro för manus och produktion av tv-serien Royals Next Door, Veronica Lassenius animation för barn. I tv-serien flyttar en kungafamilj in i ett vanligt hus. Klarar familjen av att anpassa sig till förändringen utan att förlora sin identitet? Royals Next Door är en internationell samproduktion mellan Finland, Danmark, Belgien och Spanien. De första episoderna ska vara klara i början av år 2020. Kulturfondens bidrag utbetalas till produktionsbolaget Pikkukala Oy.

Kentän laidalla – stora känslor på två språk

Mats Långbackas tvåspråkiga – på finska och svenska – tv-serie Kentän laidalla får ett bidrag på 80 000 euro. Kentän laidalla är en dramakomedi för hela familjen. Barnens fotbollshobby för samman hemmatrupperna vid sidan av planen och här syns äkta kärlek, omtanke, samarbete och hjälpsamhet. Men också osportsligt beteende, taktik, stora viljeyttringar och icke-önskade rollmodeller. Kentän laidalla ska sändas på YLE 1 på söndagskvällar kl. 21.05 med premiär i början av 2021. Kulturfondens bidrag utbetalas till Långfilm Productions Finland.

Besattheten talar – en podcast om missbruk

David Björkström får 3 000 euro för att göra podcasten Besattheten talar. Podcasten – om missbruk, psykisk ohälsa och vägen bort från dem – ska hjälpa unga svenskspråkiga finländare att må bättre. David Björkström vill få unga att tro att förändring är möjlig, att veta att det är okej att må dåligt ibland och framförallt att våga be om hjälp . Podcasten lanseras under försommaren och publicerar ett avsnitt på 30-45 min varje vecka under ett år.

Om Kulturfondens bidrag för film- och medieproduktion

Av de sökande fick den här gången 34 ett nekande besked. Alla beviljade bidrag finns på webbplatsen https://beviljade.kulturfonden.fi.

Här finns de bidrag för film- och medieproduktion som beviljade i maj 2019.

Sammanlagt har Kulturfonden reserverat ungefär en miljon euro för film och media under 2019. Kulturfonden tar emot ansökningar om produktionsbidrag två gånger om året, förutom i november – nästa gång är ansökan öppen i september. Ansökningarna behandlas av en sakkunniggrupp som samlas tre gånger per år.

Kulturfonden får många ansökningar för film- och tv-produktionerna i traditionell mening, men ser gärna fler välmotiverade ansökningar inom medieproduktion för också andra plattformar.

Noggrannare information:

Anna Wilhelmson
ombudsman, kultur
anna.wilhelmson(at)kulturfonden.fi
+358 40 551 7959

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi
+358 40 595 0817

Helsingfors den 31 maj 2019
Pressmeddelande

Över en halv miljon till film, tv och media