Tillbaka
8.5.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Linda Bondestam belönas för sina barnböcker

Med Linda Bondestams illustrationer har den finlandssvenska barnboken nått en bred publik. Bild: Tage Rönnqvist

Illustratören Linda Bondestam får Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro.

Illustratören Linda Bondestam sitter i sin sons rum och jobbar på flera projekt. Hon har övergett sitt kontor för några dagar och jobbar hemma för att se mer av familjen mitt i en intensiv period.

– Jag har två böcker och två animationer på gång, egentligen ännu fler projekt men du tror mig inte om jag radar upp fler, säger Bondestam.

Beskedet om att hon vunnit Kulturfondens pris kom i precis rätt läge. Böjd över bilder med anstormande deadline satt Bondestam och oroade sig för hur det ska bli.

– Jag blev otroligt glad och förvånad, men jag behövde höra det, just när de ringde var jag i den jobbiga fasen.

Trots en stor kärlek till jobbet är det aldrig bara enkelt. Varje projekt har i något skede en period då allt känns uselt eller bilderna bara inte vill dyka upp på pappret.

– Ibland måste man bara bita ihop och rita, enda sättet att ta sig upp ur en svacka är att jobba vidare. Sen faller nog alla pusselbitar på plats i något skede och det är underbart.

Ibland måste man bita ihop och rita, säger Linda Bondestam. Bild: Tage Rönnqvist

Linda Bondestam jobbar helst med en stor konstnärlig frihet. Korta texter utan noggranna beskrivningar ger svängrum för illustratören.

– En bra bilderboksillustration ska vara samspelt med texten, men också öppna världen i boken och ge något utöver det som texten berättar. När de tillsammans berättar något helt nytt blir det lite magiskt.

För Bondestam är arbetet som skönast när hon har flow och av bara farten överraskar sig själv.

– Jag börjar alltid utan att planera desto mer och då är det så kul när det händer något oväntat.

Text: Axel Åhman (reportaget har publicerats i Kulturfondens årsbok 2019-2019)

Svenska kulturfondens prismotivering

Linda Bondestam har illustrerat tiotals barnböcker som getts ut både i Finland och utomlands. Med hennes illustrationer har den moderna finlandssvenska barnboken nått en bredare publik än någonsin tidigare. Hennes stil är starkt personlig, överraskande och humoristisk. I sitt arbete visar hon alltid stor respekt för sina unga läsare.

Efter att hon med sina illustrationer berikat andra författares texter i tiotals verk, gjorde hon år 2018 sagoboken Godnatt på jorden, där hon stod både för bild och text.

Hennes karaktärer, bland annat bröderna Pixon, Businnan och Herr Glad, fascinerar både barn och vuxna och är utmärkta ambassadörer för den finländska barnboken.


Linda Bondestam belönas för sina barnböcker