Tillbaka
16.4.19   (Redigerad 17.4.19)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Hundra svenska skolklasser gratis till Heureka

I november bjuder vi lärare i naturvetenskapliga ämnen på en fortbildningsdag på Heureka. Bild: Heureka

Vem har koll på aggregationstillstånden? I höst får hundra svenskspråkiga klasser i årskurserna 1-9 delta i Heurekas workshop Tillståndslaboratorium. Kulturfonden finansierar besöken inom ramen för Heurekas fadderprogram.

Klasser i årskurserna 1–9 kan ansöka om att få besöka Heureka i Vanda inom Kulturfondens fadderprogram. Eftersom resornas längd är begränsad, är ansökan öppen för skolklasser i

  • Nyland,
  • Kotka,
  • Lahtis,
  • Tammerfors,
  • Pyttis,
  • Åbo,
  • S:t Karins,
  • Pargas och
  • Kimitoön.

Från och med vårterminen 2020 kan skolor på andra håll i landet ansöka om att få uppleva vetenskapsshowen Pop-up Heureka i sin skola eller sin närmiljö. Både fadderklassbesöken och turnéshowen är gratis för skolorna.

De klasser som antas till fadderbesöken får delta i workshoppen Tillståndslaboratorium på Heureka i Vanda. Under workshoppen lär sig eleverna om aggregationstillstånden och övergångarna mellan dem, de får utföra laborationer och följa med demonstrationer.

Att delta i fadderprogrammet är gratis. I programmet ingår busstransporter mellan skolan och Heureka, inträdet till Heureka, workshoppen och en planetariefilm.

Ansökan ska göras av en lärare med hjälp av blanketten på Heurekas webbplats. Deadline för ansökningar är den 15 maj 2019, men ansök gärna så fort som möjligt. En del av klasserna utses redan under ansökningstiden.

Turnerande Pop-upshow

Kulturfonden beviljade vid årsskiftet sammanlagt 120 000 euro åt Heureka – dels för fadderprogrammet och dels för en turné i Svenskfinland. Läs mera om bidraget här.

För att inte skoldagen med resor till och från Heureka ska bli för lång för eleverna, erbjuder Kulturfonden i samarbete med Heureka den turnerande vetenskapsshowen Pop-up Heureka för skolor i kommuner på längre avstånd från Vanda.

Skolor på andra håll i landet än de som nämns ovan kan ansöka om att få uppleva vetenskapsshowen Pop-up Heureka i sin skola eller i sin närmiljö. Showen besöker tio kommuner i Svenskfinland. Mera information kommer närmare ansökningstiden.

Hundra svenska skolklasser gratis till Heureka