Tillbaka
15.11.18   |   Nyheter

Vem kan göra en ansökan inom konst?

Vem kan lämna in en ansökan inom konst? Våra ombudsmän reder ut frågan. Bild: Tage Rönnqvist

I november söker många konstnärer både arbetsstipendium och projektbidrag från Kulturfonden. Men måste man vara professionell konstnär för att söka stipendium inom konst? Ja, är ombudsmännens korta svar.

Texten är granskad och uppdaterad i oktober 2021.

Inom konstområdet beviljar vi personliga stipendier endast till sökande som är professionella konstnärer. Om du gör ansökan som privatperson eller som medlem i en arbetsgrupp, måste du alltså vara professionell konstnär. Det här gäller både arbetsstipendier och projektbidrag till privatpersoner och arbetsgrupper.

Med professionell konstnär avser vi personer som har sin konstnärliga verksamhet som det huvudsakliga arbetet. Vi förutsätter också att professionella konstnärer antingen har relevant utbildning eller varit professionellt verksamma länge.

Personer som är aktiva inom konst och kultur på sin fritid stöder vi via olika organisationer inom konst och kultur – till exempel via körer, orkestrar, sommarteatrar och konstföreningar.

Vem kan göra en ansökan inom konst?