Tillbaka
18.10.18   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Målet är noll diskriminering i idrotten

Bild: Fotofabriken

Finlands Svenska Idrott FSI vill att idrottsledare och tränare ska bli mera medvetna om normer och likabehandling. Svenska kulturfonden har beviljat 85 000 euro till FSI som i november startar ett nytt samarbetsprojekt tillsammans med Föreningen Luckan.

– Vi ville satsa på ett projekt som hjälper oss inom idrotten att ta upp svåra frågor som till exempel sexuella trakasserier och flickors självkänsla. Idag upplever många flickor trakasserier, stress och oro. Det här framkommer bland annat i undersökningen Ungdomsbarometern från år 2018. Tyvärr ligger vårt projekt i tiden, säger Christel Björkstrand, generalsekreterare på FSI.

 

Fler invandrarflickor

Huvudman för projektet är Luckan som bland annat utvecklar utbildningsmoduler som hjälper idrottsstuderande och idrottsledare att förebygga diskriminering.

– Vi tar också in den svenska metoden Tjejzonen som bygger på att en ”storasyster” ger kamratstöd till bland annat idrottande invandrarflickor. Tjejzonen är en riksorganisation i Sverige som stöder flickor, säger Jessica Lerche, tf utbildningschef på Luckan.

Ett långsiktigt mål för projektet är också att öka antalet kvinnliga idrottsledare och idrottande flickor med invandrarbakgrund.

– Idrott är ett ypperligt sätt att mötas över kultur- och språkgränserna, säger Björkstrand.

 

Banbrytande samarbete

Via projektet ska FSI och Luckan öka samarbetet mellan ungdomsarbetare, utbildningsenheter och idrottsrörelsen.

– Vi driver också projektet tillsammans med Folkhälsan utbildning och Vörå idrottsgymnasium. De jobbar med idrottande ungdomar, tränare och ledare och tillsammans vill vi påverka attityder och handlingsmönster inom idrotten i Svenskfinland, säger Björkstrand

Det tvååriga projektet är en föregångare inom samarbete mellan idrottsrörelsen, ungdomsarbetet och utbildningssektorn. Projektet finansieras också via NTM-centralen i Norra Österbotten.

 

***

Helsingfors den 17 oktober 2018
Pressmeddelande

Noggrannare information och intervjuförfrågningar

Martina Landén-Westerholm
Informatör
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi
040 595 0817

Annika Rönnblad
Kommunikationsassistent
annika.ronnblad(at)kulturfonden.fi

Målet är noll diskriminering i idrotten