Tillbaka
3.9.18   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Tidskriften Astra får Fredrika-stipendiet

Årets Fredrika-pris 2018 mottogs av Jenna Emtö, Vilhelmina Öhman, Nina Nyman och Ylva Perera. Ida Kronholm kunde inte närvara vid fotograferingen. Bild: SFV

Årets Fredrika Runeberg-stipendium går till tidskriften Astra för det omfattande och gedigna arbetet med kampanjen #dammenbrister.

I förlängningen går stipendiet till alla de kvinnor som modigt delade sina vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp.

I Finland var #dammenbrister först med att, som en del av metoo-rörelsen, ge röst åt tusentals kvinnor som tidigare inte vågat berätta eller som berättat men inte blivit lyssnade på eller trodda.

På kort tid undertecknade över 6 000 finlandssvenska kvinnor i alla åldrar det offentliga uppropet. Kravet är nolltolerans mot sexuella övergrepp och respekt för kvinnors kroppsliga integritet ”i studiesammanhang, på jobbet, i skolan, på krogen, i föreningar, i församlingar, i klubbar, i kollektivtrafiken, i vården, i idrottssammanhang och i hemmen”.

Hela 949 vittnesmål om sexuellt ofredande, övergrepp, utnyttjande och våld samlades in. Varje enskild berättelse redigerades före publicering så att såväl offer som förövare står anonyma. Ur mosaiken av vittnesmål framträder mönster av destruktiva strukturer och kränkande umgängeskultur som drabbat och drabbar otaliga kvinnor och även män, med ibland livslånga trauman som följd.

#dammenbrister bidrog på ett avgörande sätt till att bryta tystnaden, ge drabbade mod att berätta, förflytta skammen från offren till förövarna, och blottlägga det lidande som orsakas. Detta ger ökad medvetenhet om och ökad beredskap att motverka och ingripa mot sexuella trakasserier och övergrepp i vårt samhälle. 

Fredrika Runeberg-stipendiet 2018 tas emot av Ylva Perera, Ida Kronholm, Jenna Emtö, Vilhelmina Öhman och Nina Nyman, eldsjälarna bakom kampanjen #dammenbrister. 

Stipendieutdelningen direktsänds på www.sfv.fi söndag 2.9 kl. 17.

Tidskriften Astra får Fredrika-stipendiet