Tillbaka
12.2.18   (Redigerad 15.2.18)   |   Nyheter, Okategoriserade
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Vad upplever 60 000 konsttestare nästa läsår?

Nu är Konsttestarnas nya kulturmål valda. Storprojektet Konsttestarna bjuder alla åttondeklassare i Finland på gratis konstexkursioner också läsåret 2018–2019.

Under projektets andra läsår finns det 47 besöksmål runt om i landet för ungdomarna. Av de konstinstitutioner som har valts ut är 13 nya för året.

Ungdomarnas besöksmål valdes ut på basis av ansökningar. Kravet var att ansökningen skulle förutom besöksprogrammet också beskriva vilken sorts för- och efterarbete som konstinstitutionen skulle erbjuda för fördjupning av konstupplevelsen.

Specialsakkunnig Veli-Markus Tapio vid Suomen Kulttuurirahasto gläder sig över att så många konstinstitutioner har antagit utmaningen: den som inte hörde till de utvalda för ett år sedan har fortsatt att utveckla sina idéer och i andra omgången lämnat in en bättre ansökan.

– Vårt primära mål är att låta ungdomarna uppleva konst och att erbjuda dem oförglömliga upplevelser. Till konstinstitutionerna vill vi säga att här har ni er framtida VIP-publik. Ge dem ett sådant bemötande att de om några år kommer tillbaka, säger Tapio.

Klasserna får inte själva välja sina besöksmål. Det finns två orsaker till detta: För det första kräver arrangemangen för jätteprojektets 130 000 exkursioner per år att tidtabellerna koordineras för alla skolor, konstinstitutioner och trafikidkare.

– För det andra hoppas vi att Konsttestarna ger upphov till helt nya konstupplevelser och möten. Förhoppningsvis leder det att ungdomarna inte själva kan välja det besöksmål som skulle kännas naturligast för dem till spännande aha-upplevelser, säger Anu-Maarit Moilanen, den ansvariga koordinatorn i projektet Konsttestarna från Förbundet för barnkulturcenter i Finland.

Mångsidigare utbud

Konsttestarnas besöksmål är högklassiga konstinstitutioner som gör ett gott publikarbete. Urvalet inför läsåret 2018–2019 beaktar också mångsidigheten. I synnerhet det svenskspråkiga utbudet kommer att öka med fler alternativ till teaterföreställningarna.

– Vi har intressanta konstgrenar och föreställningar med i utbudet. Det finns också turnerande föreställningar som för konsten till eleverna. Jag hoppas att jag själv också hinner se dem, säger ombudsman Sonja Ollas-Airinen vid Svenska kulturfonden.

En konstinstitution som reser runt i Finland är big band UMO, som är en av de nya aktörerna i Konsttestarna.

– Vi väntar med stor iver på nästa läsår. För oss är det här är ett nytt sätt att bedriva musikfostran. Genom Konsttestarna kan nya arbetsmodeller uppstå och senare kan vi fortsätta med att utveckla dem, konstaterar orkesterns produktionschef Terhi Siirala.

– Det bästa med Konsttestarna är den breda basen: att aktörer inom olika konstnärliga branscher sammanförs och i synnerhet att projektet omfattar en hel årskull av ungdomar. För oss aktörer är detta ett unikt tillfälle att göra intryck på 14–15-åringar, säger Siirala.

 

Information om Konsttestarna

Ett kulturellt storprojekt som pågår i tre läsår (2017–2020) och låter sammanlagt 180 000 ungdomar bekanta sig med konst. Det första läsåret har kommit halvvägs. Skolor i hela Finland från Hangö till Utsjoki deltar i projektet.

Förbundet för barnkulturcenter i Finland koordinerar projektet som finansieras av Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden. Projektets helhetsbudget är 20 miljoner euro.

Alla ungdomar deltar i en konstexkursion i det egna landskapet och åker till ett besöksmål av nationell betydelse, oftast i Helsingfors. De nyländska ungdomarnas nationella mål befinner sig utanför Nyland.

www.konsttestarna.fi

 

Konstinstitutionerna under läsår 2018–2019:

 • Aboa Vetus & Ars Nova -museet
 • Ahaa-teatern
 • Avanti!
 • Compañia Kaari & Roni Martin
 • EMMA – Esbo moderna konstmuseum
 • Helsingfors Stadsteater
 • Joensuu stadsorkester
 • Jyväskylä Sinfonia
 • Jyväskylän stadsteater
 • Nationella audiovisuella institutet
 • Finlands Nationalgalleri / Ateneum
 • Finlands Nationalgalleri / Kiasma
 • Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Sinebrychoff
 • Mellersta Österbottens Kammarorkester
 • Kotka stadsteater
 • Kouvola Teatern
 • Kuhmo kammarmusik
 • Kuopio stadsorkester
 • Kuopio konstmuseum
 • Villmanstrands konstmuseum
 • Uleåborg Stadsteater
 • Uleåborgs festspel
 • Uleåborgs konstmuseum
 • Rakastajat-teatern
 • Red Nose Company
 • Routa Company
 • Rovaniemi Teatern – Regionteatern i Lappland
 • Samemuseum Siida
 • Seinäjoki konsthall
 • Sinfonia Lahti
 • Finländska barockorkestern
 • Finlands nationalopera och -balett
 • Finlands nationalteater
 • Svenska Teatern
 • Särestöniemi-museum
 • Konstmuseum Eemil
 • Tammerfors Teater
 • Tampere Filharmonia
 • Dansteater ERI
 • Dansteater Hurjaruuth
 • Dansteater Minimi
 • Dansteater Raatikko
 • Tapiola Sinfonietta
 • Teater Viirus
 • Åbo filharmoniska orkester
 • Åbo konstmuseum
 • UMO

 

Mer information:

Ansvarig koordinator i projektet Konsttestarna Anu-Maarit Moilanen / Förbundet för barnkulturcenter i Finland, 044-978 4893 / förnamn.efternamn@taidetestaajat.fi

Överombudsman Antti Arjava / Suomen Kulttuurirahasto, förnamn.efternamn@skr.fi

Ombudsman Sonja Ollas-Airinen / Svenska kulturfonden, förnamn.efternamn@kulturfonden.fi

Vad upplever 60 000 konsttestare nästa läsår?