Tillbaka
11.1.18   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Forskare och journalist till S:t Petersburg

Forskaren Janne Väistö och journalisten Klas Fransberg får Kulturfondens vistelsestipendium på tre månader var i S:t Petersburg under 2018. Just nu bor musikern Henrik Sandås tre månader i Finlandshuset i S:t Petersburg.

 

Janne Väistö är forskare vid Åbo Akademi och disputerade i september med doktorsavhandlingen “Det andra inhemska i det efterkrigstida Finland: Beslutet om svenska språket som obligatoriskt ämne i grundskolan 1968″.

Under sin vistelse i S:t Petersburg 1.4-30.6 2018 ska Janne Väistö granska det svenska och ryska i Finland. Granskningen utmynnar i en faktabok som skrivs tillsammans med den ryska forskaren Alexey Vostrov. Boken ges ut på ryska, finska och svenska.

Väistö hoppas att boken ger nya perspektiv på språkgruppernas historia, nuläge och utmaningar.

 

Uppmärksammar konstutbudet i S:t Petersburg

Klas Fransberg är journalist och ska recensera kulturevenemang i S:t Petersburg för finlandssvenska tidningar. Dessutom ska han skriva blogg och krönikor om hur det är att leva i dagens Ryssland. Fransberg är också filmare och ägnar tid åt den ryska filmkonsten under sin vistelse i S:t Petersburg 1.7-30.9.2018.

 

Ansökningstid i februari och september

Förutom tillgång till en lägenhet i Finlandshuset under den tre månader långa vistelsen får stipendiaterna också ett bidrag på 6 000 euro var.

Svenska kulturfonden beviljar årligen fyra vistelsestipendier till Finlandshuset i S:t Petersburg. Stipendierna är avsedda för journalister, författare, forskare och konstnärer.

Ansökningstid för vistelsestipendierna är februari och september.

 

Närmare information:

Martina Landén-Westerholm
Informatör
040 595 0817
martina.landen-westerholm@kulturfonden.fi

Sofia Strömgård
Praktikant
sofia.stromgard@kulturfonden.fi

Helsingfors den 11 januari 2018
Pressmeddelande

 

 

Forskare och journalist till S:t Petersburg