Tillbaka
11.12.17   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Musikhuset får en orgel

Bild: Musikhuset/Arnö Chapelle

Svenska kulturfonden donerar 100 000 euro till Stiftelsen Musikhuset i Helsingfors. Donationen är ett bidrag till en orgel för Musikhusets konsertsal. Kulturfonden bidrog också med 3,7 miljoner euro då Musikhuset byggdes.

Då Musikhuset byggdes skulle konsertsalen få en orgel för stora orkester- och körverk. En expertgrupp inledde planeringen, men arbetet avbröts av ekonomiska orsaker. Konsertsalen är fortfarande utan orgel och idag används en digital högtalarorgel som inte kan mäta sig med en konsertorgel.

En högklassig orgel beräknas kosta sammanlagt 4,2 miljoner euro och finansieringen är nu tryggad. Musikhuset har fått löfte om donationer på sammanlagt drygt 2,7 miljoner euro från stiftelser och kompositören Kaija Saariaho. Saariaho, som i september startade insamlingen med ett bidrag på en miljon euro, står för den största enskilda donationen. Utöver donationerna bidrar Helsingfors stad, undervisnings- och kulturministeriet och Yle med 500 000 euro vardera.

Musikhuset lanserar idag, den 11 december 2017, en medborgarinsamling för att ordna orgelkonserter i Musikhuset och beställa ny orgelmusik av finländska kompositörer. Mera information om kampanjen på www.urutsoimaan.fi.

Om Musikhusets orgel förverkligas enligt de planer som finns idag, blir orgeln den största i Finland. Orgelns storlek avgörs i första hand av utrymmet i Musikhuset.

Målsättningen är att ta i bruk den nya orgeln hösten 2021, då man samtidigt firar Musikhuset 10 år.

 

***

Närmare information ger

Leif Jakobsson (kommentarer)
Direktör
tfn 040 152 6411
leif.jakobsson(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
Informatör
tfn 040 595 0817
martina.landen(at)kulturfonden.fi

Helsingfors den 11 december 2017
Pressmeddelande

Musikhuset får en orgel