Tillbaka
8.11.17   (Redigerad 16.3.18)   |   Evenemang
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Välkommen till Finland!

Har du sett Ulla Lena-Lundberg på somaliska eller Kjell Westö på arabiska? Vi har låtit översätta citat ur finlandssvenska litterära verk till åtta språk som många invandrare i Finland talar. Citaten finns på affischer som snart når hundratals offentliga rum.

 

– Kulturfonden har under flera år jobbat för integration på svenska i Finland. Affischerna är ytterligare ett sätt att välkomna invandrare och flyktingar till Finland – också på svenska, säger Kulturfondens direktör Leif Jakobsson.

 

Åtta verk och åtta språk

Litteraturkritikern och forskaren Michel Ekman har på uppdrag av Kulturfonden valt korta citat ur åtta kända finlandssvenska verk. Författarna som översatts är

  • Claes Andersson,
  • Elmer Diktonius,
  • Monika Fagerholm
  • Tua Forsström,
  • Jarl Hemmer,
  • Ulla-Lena Lundberg,
  • J.L. Runeberg och
  • Kjell Westö.

Efter översättning och språkgranskning har grafikern Anders Carpelan designat åtta affischer med citaten och kortfattade författarpresentationer.

Här kan du kolla vilka svenskspråkiga texter som vi har låtit översätta: Affischtexter på svenska

 

Igenkännandets glädje

– Samtidigt som affischerna är ett visitkort för den svenska kulturen och litteraturen i Finland, hoppas vi att det blir ett trevligt igenkännande för många då de ser sitt språk och sina skrivtecken på en oväntad plats, säger Leif Jakobsson.

Affischerna finns på arabiska, estniska, vietnamesiska, persiska, ryska, somaliska, spanska och turkiska. Språk som talas av många invandrare och flyktingar i Finland och Svenskfinland.

 

Beställ affischer

Från och med november postas tusentals affischer till offentliga rum i svensk- och tvåspråkiga kommuner. Affischerna når bland annat bibliotek, skolor och institut, kulturcentraler, församlingar, hälsovårdscentraler, mottagningscentraler, ungdomsgårdar och andra samlingsplatser.

Vill du beställa affischer? Mejla information(at)kulturfonden.fi. Affischerna finns i storlekarna 25×35 och 50×70 cm.

Arabiska

Estniska

Persiska

Ryska

Somaliska

Spanska

Turkiska

Vietnamesiska

***

Pressmeddelande 8.11.2017

Närmare information och förfrågningar:

Martina Landén-Westerholm
informatör
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi
040 595 0817

Välkommen till Finland!