Tillbaka
10.10.17   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden stöder blåsmusik

Foto: Kulturfondens musikevenemang Spegling i mars 2017, Fotofabriken.

Svenska kulturfonden stöder ett svenskspråkigt blåsmusikprojekt med 180 000 euro. Bidraget utbetalas till Finlands svenska sång- och musikförbund mellan åren 2017 och 2020.

 

Finlands svenska sång- och musikförbund FSSMF vill stärka blåsmusiktraditionen. Med hjälp av Kulturfondens bidrag kan FSSMF satsa på blåsmusiker, dirigenter och tonsättare. I första hand riktar sig blåsmusikprojektet till svenskspråkiga barn och unga.

Målet med projektet är att öka intresset för både blåsmusik och amatörmusik och samtidigt också rekrytera nya musiker. Dessutom ska kompetensen höjas bland etablerade blåsmusiker och nybörjare och utbyte underlättas regionalt och nationellt.

– Det här är en långsiktig satsning som involverar de flesta musikinstitutioner och garanterar en regional spridning. Vi ser fram emot att höra många ivriga blåsare på olika evenemang i Svenskfinland, säger Annika Pråhl på Svenska kulturfonden.

Patrik Karlsson, ordförande för FSSMF, och Peter Roos, rektor för Jakobstadsnejdens musikinstitut, håller i trådarna för blåsmusikprojektet. I projektet samarbetar man med

  • Martin Wegelius-institutet,
  • De ungas sång- och musikförbund (DUNK),
  • musikinstituten och yrkesutbildningen,
  • Försvarsmakten,
  • Ålands sång- och musikförbund,
  • Sibelius-Akademin och
  • Nordisk Musikunion.

Utöver Kulturfondens bidrag på 180 000 euro står FSSMF själv för ungefär 102 000 euro och andra utomstående finansiärer för ungefär 100 000 euro.

 

***

Helsingfors den 10 oktober 2017
Pressmeddelande

Närmare information ger:

Annika Pråhl (kommentarer)
kulturfombudsman
annika.prahl(at)kulturfonden.fi
050 566 6474

Martina Landén-Westerholm
informatör
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi
040 595 0817

Kulturfonden stöder blåsmusik