Tillbaka
10.5.17   (Redigerad 24.5.17)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Maria Turtschaninoff får stora kulturpriset

Fotograf Lina Enlund

Författaren Maria Turschaninoff får Kulturfondens stora kulturpris på 20 000 euro. Maria belönas vid Kulturfondens utdelningsfest onsdagen den 10 maj 2017 i Helsingfors.

Maria Turtschaninoff, författare och legendväverska, har skapat världar där naturens sånger, världarnas andar och flickors starka röster vävs samman till storslagna berättelser om det uråldriga och tidlösa.

Marias lyriska språk leder läsaren längs stigar kantade av såväl fantastiska varelser som ämnen och problematik som tydligt resonerar i allas verklighet – kärlek, syskonskap, identitet och att våga gå dit ingen annan gått. Det fantastiska och mytiska blir en sprakande fond för de stora frågorna som berör oss alla, oberoende av ålder och sammanhang. Turtschaninoffs flickor, kvinnor och kvinnomän har tagit steget långt utanför den finlandssvenska sfären och fyllt ett tomrum i såväl sin egen genre som inom litteraturen i allmänhet.

Maria Turtschaninoff har sedan debuten år 2007 utkommit med sex fantasyromaner och ett läromedel i historia. År 2014 tilldelades hon Finlandia Junior-priset för romanen Maresi – Krönikor från Röda klostret. Romanen har sålts till 18 länder, utkommit i lättläst version och ska även bli film.

 

Maria Turtschaninoff får stora kulturpriset