Tillbaka
16.2.17   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden stöder filmproduktion med 351 000 euro

Svenska kulturfonden stöder filmproduktionerna Arkipellina och Barn i 100 år med 100 000 euro vardera. Båda produktionerna riktar sig till barn och har en stark finlandssvensk anknytning.

 

Svenska kulturfonden fördelade i februari 351 000 euro i bidrag till film- och medieproduktioner. Nio produktioner av 24 sökande fick dela på summan. För år 2017 har Kulturfonden reserverat sammanlagt drygt en miljon euro för stöd till svenskspråkiga film- och medieproduktioner i Finland. Kulturfonden beviljar filmbidrag fyra gånger per år.

– Film- och tv-produktioner för barn har under flera år varit ett prioriterat stödområde för oss. I en tid då de flesta barnfilmer är importerade, är det viktigt att svenskspråkiga barn får ta del av filmer som speglar deras verklighet på deras modersmål, säger Leif Jakobsson, direktör för Svenska kulturfonden.

 

Arkipellina är en animerad serie av Långfilm Productions och Antonia Ringbom. Serien bygger på Antonias karaktärer Krä och Neppa; två bästisar som skiljs åt då Neppa åker iväg med husbåten Kasaflotta. På öarna i Arkipellina upplever Neppa ekologiska äventyr.

Arkipellina bygger på Antonia Ringboms animationsteknik, en bit-animation med retrokänsla. Serien i tretton avsnitt riktar sig till barn i ålder 3-8 år. Pilotavsnittet har redan sänts i Yle Fem.

 

Barn i 100 år är en dramaserie om barn i Finland under självständighetstiden. I serien får Amos och hans farfar träffa barn från förr i tiden. I de tio avsnitten får vi möta barn och vuxna från 1910- till 2000-talet; ett decennium per avsnitt. Barn i 100 år har fokus på det vardagliga livet, kryddat med historiska händelser och fenomen.

Serien görs av Malakta Films med Ann-Maj Granstubb som producent. Jenny Ingman är manusförfattare och regissör och Maria Erikslund är redaktör för serien. Barn i 100 år sänds i Buu-klubben med start i september 2017. På seriens webbplats och Facebook-sida finns mera information för vuxna om Barn i 100 år.

 

Alla de filmproduktioner som Svenska kulturfonden beviljade bidrag i februari 2017 hittar du här:
http://beviljade.kulturfonden.fi/listor/?fond=1762&uppdatering=2017-02-16

 

Pressmeddelande från Svenska kulturfonden – får fritt publiceras
Helsingfors den 16 februari 2017

Närmare information och frågor:
Leif Jakobsson, direktör, 040 152 6411, leif.jakobsson@kulturfonden.fi, (kommentarer)
Anna Wilhelmson, ombudsman, 040 551 7959, anna.wilhelmson@kulturfonden.fi (bakgrundsinfo)
Martina Landén-Westerholm, informatör, 040 595 0817, martina.landen-westerholm@kulturfonden.fi

Bild: Pixabay

 

Kulturfonden stöder filmproduktion med 351 000 euro