Tillbaka
4.11.16   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Svenska kulturfondens Svenska dagen-priser

Svenska kulturfonden belönar årligen regionala kultur- och utbildningsinsatser i samband med Svenska dagen 6.11. Prisen om 5 000 euro delas i år ut till följande personer:

Nyland

Camilla Lindberg, kulturredaktör, Ekenäs

Som kulturredaktör vid tidningen Västra Nyland har Camilla Lindberg sedan år 2006 fört fram kulturfrågor genom olika kanaler även långt utanför sitt uppdrag. Hon har vaksamt följt med trender inom kultur- och utbildningsfältet i Västnyland och genom sina sakkunniga analyser bidragit till en mångsidigare kulturdebatt och diskussion på svenska. Bredden i hennes kunskap är värd en eloge. Hon uttalar sig mångsidigt, insiktsfullt och fördomsfritt om kulturfrågor och hennes språk är alltid klart och genomlyst.

Åboland & Åland  

Pub Bastun, Åland

Föreningen Träffpunkt Ungdom bedriver verksamheten Pub Bastun i Mariehamn som är ett centrum för den alternativa musiken på Åland. Pub Bastun erbjuder bland annat en scen där unga band och musiker får uppträda och utvecklas på egna villkor. Också udda, marginella musikstilar hittar sin plats i Pub Bastun. Verksamheten drivs på ideell basis och ungdomarna får lära sig hur man arrangerar evenemang och driver en förening. Under de senaste åren har verksamheten ytterligare breddats genom samarbete inom varierande kulturområden. Eldsjälarna inom föreningen Träffpunkt Ungdom bidrar genom sin unika insats till en livskraftig ungdoms- och alternativkultur på Åland.

Österbotten

Lina Teir, scenkonstnär, Kristinestad

Lina Teir har under många år verkat som konstnär och konstpedagog inom musik, teater och berättarkonst i hela Svenskfinland. Hon har arbetat tvärkonstnärligt inom musik- och teaterinstitutioner och som fri konstnär. Berättarkonsten genomsyrar hennes konstnärliga uttryck som dramaturg, regissör, skådespelare, berättare och musiker. Hon tar i sitt arbete modigt ställning för utsatta grupper i vår värld. Hennes engagemang syns särskilt i kampanjen We see you, som hon startade som ett upprop för en mera human asylpolitik i vårt land.

 

Svenska kulturfondens Svenska dagen-priser