Tillbaka
11.5.16   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Märta Tikkanen får Kulturfondens stora pris 2016

Svenska kulturfonden delar ut fem pris på sin utdelningsfest i Åbo onsdagen den 11 maj kl. 18.00.

De fem pristagarna är:

Märta Tikkanen (Svenska kulturfondens stora pris, 20 000€)
Föreningen Ad Astra (Svenska kulturfonden pris, 10 000€)
A capella-gruppen FORK (Svenska kulturfondens pris, 10 000€)
Harriet Lindroth (Svenska kulturfondens pris, 10 000€)
Annika Tudeer (5 000 € ur Stella Parlands minnesfond)

Prismotiveringar

Författaren Märta Tikkanen får Svenska kulturfondens stora pris på 20 000 euro.

rsz_märta_tikkanen_4

Märta Tikkanen berör och inspirerar ständigt nya generationer. Hennes enastående författarskap rymmer både skönlitteratur och dokumentärromaner. Hon har som ingen annan lyft upp kvinnornas situation och tematiken är rykande aktuell. Kärlekens nödvändighet och omöjlighet genomsyrar hennes livsverk. I en intervju har hon själv konstaterat: Om en bok ska bli något slags överlevare måste det finnas samhällelig konflikt i den. 

Under 1970-talets jämställdhetskamp var hon en av förgrundsgestalterna. Århundradets kärlekssaga från 1978 väcker fortsättningsvis diskussion. Hennes självutlämnande produktion visar generationer av läsare att villkoren för kvinnors livsval varierat över tid och rum, och att villkoren för fritt skapande fortsättningsvis varierar.

Märta Tikkanens böcker har översatts till 24 språk och läses världen över. Hon hör också till våra mest lästa författare inom finlandssvensk LL-litteratur. Hennes litterära produktion och budskapet i den fortsätter att engagera. Hennes budskap är: Stå i bredd. I dag är det aktuellare än någonsin.

 

Föreningen Ad Astra får Kulturfondens pris på 10 000 euro.

rsz_adastra_3

Föreningen Ad Astra var bland de första i vårt land som arbetade konkret för mångkultur och religionsdialog. Redan år 2008 tog föreningen initiativet till Det mångkulturella feståret i Blomängens skola i Helsingfors. Konceptet blev en framgång och det har senare spridits till andra skolor. Under feståret Fira tillsammans! får barn med olika religiös bakgrund fira sina egna högtider tillsammans med hela skolgemenskapen. Ad Astra, som grundades för att administrera feståret, planerar nu också projektet Tillsammans för Finland!, vars syfte är att förebygga rasism och främlingsfientlighet genom att sammanföra ungdomar med olika bakgrund.

 

A cappella-gruppen FORK: Anna Asunta, Mia Hafrén, Grégory Maisse, Jonte Ramsten och Kasper Ramström får Kulturfondens pris på 10 000 euro.

rsz_fork_3

Med extravaganta kostymer, skicklig ljusplanering, självironisk humor och en a capella-sång i världsklass har gruppen FORK visat att det går att slå igenom stort och bli internationellt känd även om man kommer från en liten kulturkrets. Gruppens medryckande feelgood-underhållning uppskattas i hela Europa och särskilt i Tyskland och Frankrike där de har gjort tiotals shower.

 

Harriet Lindroth får Svenska kulturfondens pris på 10 000 euro.

rsz_harriet_lindroth_2

Som ung lärare deltog Harriet Lindroth i en kurs i drama. Upplevelsen och insikten hon fick var överväldigande. Med drama som metod kan man förändra undervisningen: man får hjärtat med i lärandet! Hon grundade MaDraK (Mattlidens dramaklubb), för barn och unga mellan 10 och 17 år, där alla intresserade är välkomna. Många är de skolelever som fått uppleva konstens helande och inspirerande kraft tack vare MaDraK, som i dag närmar sig sitt femtioårsjubileum. Harriet är som pensionär fortfarande aktiv som läromedelsförfattare och som mentor för nya författare.

Scenkonstnären Annika Tudeer får 5 000 euro ur Stella Parlands minnesfond.

rsz_annika_tudeer_3

Stella Parlands minnesfond inrättades år 2015 med syftet att ”vart tredje år utdela ett pris till en konstnär eller en grupp konstnärer för konstnärlig verksamhet av hög kvalitet, till sin karaktär gränsöverskridande med avseende på språk, kultur eller genre och i en anda av humanism, öppenhet och gärna humor eller med anknytning till italiensk kultur”. År 2016 delas ett pris ur Stella Parlands minnesfond ut för första gången.

Annika Tudeer har hittat sin egen nisch och sitt eget minimalistiska uttryckssätt och hon utnyttjar dem på ett sätt som slår publiken med häpnad. Hon är den bärande kraften i teatergruppen Oblivia, som är unik inom teatern i vårt land och internationellt erkänd. Tvärkonstnärligt, hejdlöst, lekfullt och självironiskt arbetar hon helt i Stella Parlands anda.

 

I april delade de regionala fonderna inom Svenska kulturfonden ut sina pris på de regionala festerna, som i år hölls i Pargas, Grankulla och Närpes. Läs om de regionala pristagarna här.

Märta Tikkanen får Kulturfondens stora pris 2016