Tillbaka
23.10.15   (Redigerad 18.8.20)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Anna-Sofia Nylund-Allén vinnare i PON-tävlingen

Svenska kulturfonden ordnade under hösten för första gången PON-tävlingen för unga tecknare. Tävlingen ordnades till minne av tecknaren och reklamgrafikern Per-Olof Nyström, som under sin karriär bland annat under flera årtionden tecknade för Hufvudstadsbladets dagbokssidor.
Tävlingen var öppen för alla finländska tecknare födda efter 1984, och temat var samhället i dagens Finland. I tävlingen deltog 48 personer med totalt 93 bidrag.


SONY DSCFörsta pris i tävlingen tilldelas Anna-Sofia Nylund-Allén för en teckning som tar upp osäkerheten i dagens samhälle.

– Eftersom människor är rädda för alla skrämmande saker som händer och för att det finns en stor okunskap i samhället om det som händer, reagerar människor genom sin rädsla. Även det att det är abstrakta saker som händer som är svåra att greppa finns med i teckningen. Och det att makten är allt längre bort från människan säger Nylund-Allén.

Nylund-Allén är född 1985, hemma från Jakobstad men bor sedan tio år tillbaka i Helsingfors. Hon har jobbat mycket med video, dokumentärfilm och radioteater. I höst började hon vid Bildkonstakademin och det är också orsaken till att tecknandet på nytt blivit en del av hennes vardag.

– I och med att vi tecknade flera timmar varje dag väcktes mitt intresse för tecknande på nytt och nu har jag också hittat en egen stil säger Nylund-Allén.

PON_1_AnnaSofia_Nylund_Allen_fina_webbl


SONY DSCVerna Meriläinen, född 1988, placerade sig på andra plats i PON-tävlingen. Verket föreställer två händer, där den ena handen klipper av andra handens tumme.

– Verket kritiserar de nedskärningar vi upplever i dagens samhälle. Många av nedskärningarna som görs på kulturområdet ger små inbesparingar, men har stora följder för kulturen säger Meriläinen.

      Meriläinen är ursprungligen från Tammerfors, men bor numera i Helsingfors. Hon är utbildad keramiker och glaskonstnäs. För tillfället studerar hon vid Fria konstskolan i Helsingfors.

– Konsten har varit närvarande hela mitt liv. I min släkt finns många bagare och konditorer, så vi har en uppskattning för hantverkare. Därför har jag alltid blivit uppmuntrad i mitt konstintresse.

PON_2_Verna_Merilainen_webb


SONY DSC

Tredje pris går till Ulla Donner för hennes enkla och ärliga bild om samhället idag. Donner, född 1988 och Helsingforsbo, studerar grafisk design på Aalto och planerar att bli utexaminerad nästa vår. Donner berättar att hennes verk symboliserar regeringen i Finland 2015 och säger att just i år är ett väldigt tacksamt år att göra bilder som kritiserar samhället.

– Jag ville göra en enkel och tillspetsad bild, eftersom det är så jag upplever vårt samhälle just nu. Två regeringspartier är så rädda att Sannfinländarna går ur regeringen, att de går med på allt de säger och gör.

PON_3_Ulla_Donner_webb


SONY DSCYtterligare fick Tintin Rosvik ett hedersomnämnande för sin teckning av kaffekoppar. Juryn ansåg att bilden är ”grafiskt tilltalande och tidlös”.

– Kaffekopparna symboliserar dels det att finländarna konsumerar mest kaffe i världen, och dels det att man i Finland har väldigt svårt att ta kontakt med andra. Dessutom drabbas servicebranschen av hårda nedskärningar, trots att det är en tuff bransch att jobba i.

Vasabördiga Rosvik, född 1994, bor för tillfället i Helsingfors, och har nyligen grundat ett eget företag för att på heltid jobba som konstnär.

– Jag gick två år på Svenska handelshögskolan i Vasa, men insåg sedan att jag hellre vill jobba med grafisk konst säger Rosvik.

PON_Hedersomn_Tintin_Rosvik_webb

Juryns motiveringar till de vinnande bidragen:

Första pris, 3000 € tilldelas Anna-Sofia Nylund-Allén, f. 1985 (Helsingfors)
Motivering: En stämningsfull teckning, som ger ett spontant intryck och förmedlar ett kreativt tänkande. Temat är aktuellt och mångfacetterat utan att vara övertydligt. Kompositionen är balanserad.

Andra pris, 2000 € tilldelas Verna Meriläinen, f. 1988 (Helsingfors)
Motivering: Teckningen är dramatisk utan att vara makaber och känslostark utan att vara patetisk. Den är gjord på fri hand, men med en uppenbar säkerhet som skapar spontanitet i uttrycket. Bilden är både klassiskt tidlös och aktuell.

Tredje pris, 1000 € tilldelas Ulla Donner, f. 1988 (Helsingfors)
Motivering: En humoristisk och ironisk samtidsbild som speglar samhällsklimatet i ord och bild. Ett tydligt formspråk och en klar komposition i en surrealistisk tradition. Teckningen andas lättsam satir.

Hedersomnämnande: Tintin Rosvik, f. 1994 (Helsingfors)
Motivering: En teckning i säkert och moget utförande. Bilden är grafiskt tilltalande och tidlös.
Juryn i PON-tävlingen 2015 bestod av reklamgrafiker Christina Ericsson (PON:s dotter), bildkonstnär Malin Ahlsved, bildkonstnär Ville Andersson och kulturplanerare Nina Gran, juryns ordförande. Kulturfondens ombudsman Matts Blomqvist är juryns sekreterare och kontaktperson.

Anna-Sofia Nylund-Allén vinnare i PON-tävlingen

Anna-Sofia Nylund-Alléns vinnande bidrag.