Tillbaka
16.10.15   (Redigerad 19.10.15)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Vinnarna i filmmanustävlingen utsedda

En novellfilm och tre kortfilmer har utsetts till vinnare i manustävlingen för finlandssvensk novellfilm och kortfilm 2017.

Novellfilm 2017

Jan Nåls vinner Finlandssvensk Novellfilm 2017. ”Varning för tunn is” om 12-åriga Felix som lämnas av sina föräldrar för att klara ett omöjligt uppdrag i ett vintrigt Helsingfors kombinerar saga med nutidsskildring.

Producent: Cineparadiso

 

Kortfilm 2017

De tre vinnarna i Finlandssvensk Kortfilm 2017 är:

Eva-Maria Koskinen med manuset ”Vårfesten” som handlar om hur en mamma fungerar som rollmodell och föremål för sin dotters beundran. Det är en mycket ovanlig berättelse, men identifikationsfaktorn är stark.

Producent: Helsinki-filmi Oy

John Lundsten med Språkfrågan som hanterar verkligheten, såväl den vardagliga som den politiska, i det tvåspråkiga Finland på ett originellt och roligt sätt. De högsta av principer möter de lägsta av behov när det unga paret i storyns centrum tvingas uppsöka sjukvården på grund av mannens förstoppning.

Producent: TACK Films

Tommi Seitajoki med Glaspärlan som skildrar en verklighet många barn i dagens Finland lever i: skorna går sönder men du får inga nya, när kompisarna besöker Borgbacken får du stanna hemma och ska du få någon mat på bordet får du lov att skaffa den själv. Pojken i huvudrollen befinner sig på tröskeln till vuxenlivet, men hans försök att tackla problemen är barnets, genom lek och kraften i en fantasivärld.

Producent: Kinoproductions Ab

Tävlingen är ett samarbete mellan Svenska kulturfonden, Finlands Filmstiftelse och Svenska Yle som sammanlagt stöder novellfilmen med 200 000 euro och kortfilmerna med 100 000 euro vardera.

Vinnarna i filmmanustävlingen utsedda