Tips för kommunikation på sociala medier

Här är några tips för dig som ska kommunicera på sociala medier om ett bidrag.

Tagga @kulturfonden. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, Youtube och X.

En taggning når oss bättre än hashtaggar.

Hurudana inlägg ska jag göra?

Lyft människor. Människor är intresserade av människor.

Publicera gärna bilder. Men kolla kvaliteten, använd gärna tydliga bilder på människor.

Använd en ton som passar ditt projekt. Ledigt och avslappnat, kort och koncist men ändå korrekt.

Var snäll! Om du får kommentarer, svara på dem.

Lyft gärna aktuella ämnen och artiklar som är läsvärda, men kom ihåg att de ska på något sätt anknyta till din verksamhet eller ditt projekt.

Tagga gärna berörda i ditt inlägg. Du gör det genom att skriva @-tecknet och sedan användarnamnet. På Instagram kan du välja mellan att tagga i text eller eller genom att sätta en tag på bilden.

Hashtaggar använder du genom att skriva #-tecknet och sedan ett ämnesord, t.ex. #HallåTvå. Tänk dock på att hashtaggarna bör vara tillräckligt snäva, annars försvinner de lätt i ett hav av ovidkommande inlägg.

Det är resurseffektivt att dela andras inlägg. Om någon har gjort ett snyggt inlägg som anknyter till ditt projekt – dela gärna! Genom delningar kan du dessutom naturligt nå nya personer och expandera ditt följe.

Kom ihåg att alltid ha lov av de personer som finns på bild innan du publicerar. Var extra noga om du publicerar bilder från ett projekt som riktar sig till barn.

Vilka kanaler är rätt för mitt projekt?

Börja med att tänka på din målgrupp för projektet. Vilken ålder är din målgrupp? Finns de på sociala medier och på vilka kanaler i sådana fall? Då du vet vem din målgrupp är och var den finns kan du fundera vilka kanaler du behöver.

De vanligaste kanalerna i Finland är Facebook och Instagram. Om du blir riktigt ivrig på sociala medier kan du fundera på att skaffa konton på LinkedIn, TikTok, Threads, X, Youtube och Snapchat också.

På Facebook och LinkedIn ska du skapa en sida, inte ett vanligt konto med en personlig profil.

TIPS! På webben hittar du många bra tips för användning av sociala medier. Du hittar både mer strategiska råd och också helt konkreta hur du laddar upp en video.

Hur får jag fler följare?

När du väl skapat konton eller fortsätt använda redan existerande konton kan du få fler följare.

Tipsa om dina kanaler på sociala medier i dina andra kommunikationskanaler. Om ni har nyhetsbrev, webbsida eller liknande kan det vara bra att påminna om att också följa er på sociala medier.