Minns du än i dag vilka sånger du sjöng när du var liten? Vilka känslor väcks hos dig när du hör en bekant visa i vuxen ålder? Musiksatsningen Barn igen utgick ifrån tanken att den musik vi lärt oss som barn bär vi med oss hela livet.

En kammarorkester med 25 musiker, tre solister och en dirigent. Våren 2022 fick publiken under tre lekfulla konserter i Åbo, Borgå och Jakobstad njuta av nya och äldre klassiker ur den finlandssvenska och nordiska barnmusikskatten i helt nya arrangemang.

Musikern Johanna Almark ledde den handplockade kammarorkestern med både unga, lovande och erfarna musiker. Sig själv beskriver Almark som tonsättare, kapellmästare, körledare, sångare och violinist.

– I projektet Barn igen fick jag komponera, dirigera och sjunga. Alltså vara i en trippelroll och få utnyttja hela min kapacitet, berättar hon.

Målet var att göra något annorlunda av Kulturfondens årligen återkommande vårfester och att nå en ny publik. Framförallt ville man locka barnfamiljer.

Jag ville skapa en konstnärligt högtstående helhet som tilltalar människor i alla åldrar.

– Men jag ville skapa en konstnärligt högtstående helhet som tilltalar människor i alla åldrar, säger Almark.

Nya erfarenheter

Ett annat mål med konsertserien Barn igen var att återuppliva gammal finlandssvensk sångtradition i ny tappning. Där kom finlandssvenska rapartisten Yad Rahman med i bilden.

– Yads musik har ett starkt budskap. Det är också intressant hur olika barndomen kan se ut beroende på var man växer upp. Yad blev ett språkrör för en annan typ av barndom än den de flesta av oss i Svenskfinland har upplevt, säger Almark.

20-åriga Rahman är född i Sverige av kurdiska föräldrar, men familjen flyttade till Finland när han skulle börja första klass. Två år av sin barndom bodde han i Kurdistan. Han har inte själv upplevt kriget men i hans familj känner man mer än väl till oroligheterna i området.

– Det var mycket krig under mina föräldrars uppväxt, därför ville de flytta bort, berättar Rahman på klingande Esbosvenska.

Även flytten till Finland blev ett sätt att hitta en lugnare och säkrare tillvaro än den i Sverige.

– Det var ganska mycket kriminalitet och oroligheter där vi bodde och mamma ville att vi skulle få en bra uppväxt.

Rahmans egen musik kunde beskrivas som melodisk rap så förra vårens konsertserie blev en helt ny musikalisk erfarenhet för honom.

– Det var jätteroligt att få uppträda med en orkester, det hade jag aldrig gjort förr, säger han.

Yad Rahman / Foto Cata Portin

Färgar musiken

Att det blev just en kammarorkester som ackompanjerade sångarna Yad Rahman, Emma Klingenberg och Jonte Ramsten var Johanna Almarks kungstanke.

– Jag ville att det skulle vara akustiskt, inte blanda in elektroniska instrument eller trumset, förklarar hon.

Enligt Almark finns det en känslomässig lyhördhet när man kombinerar barn och musik – upplevelsen av de stora nyanserna blir mycket större om en klassisk orkester står för ackompanjemanget.

Min konstnärliga tanke var att koppla ihop flera låtar med samma budskap.

– Med elektroniska instrument och trummor hade det varit svårare att nyansera. Nu blev det dynamiskt och stort att uppleva en liten symfoniorkester som bakgrund till en välkänd visa, säger Almark.

Att också Yad Rahmans sång fick den orkestrala skruden beskriver Almark som imponerande.

– Det väckte känslor, säger hon.

I 25-mannaorkestern sammanfördes musiker från olika regioner och stilriktningar. Utöver Johanna Almark stod Ralf Nyqvist, Anssi Växby och Andrea Eklund för arrangemangen till de bekanta sångerna.

– Min konstnärliga tanke var att koppla ihop flera låtar med samma budskap, till exempel sånger om hav och sjöröveri, säger Almark.

För musikern Andrea Eklund var projektet särskilt aktuellt i och med att hon nyligen fått barn.

– Jag var i ett skede av mitt liv då jag sjöng mycket barnvisor så det var fint att jag fick för stora de fina sångerna och melodierna, säger hon.

Eklund beskriver det som att färga den kända musiken med orkestersoundet.

– Det finns så mycket att jobba med, till exempel dynamiken. Inte bara att skriva starkt eller svagt utan även att lyfta fram vissa instrument.

Krig och fred

Valet av konsertseriens sånger skedde organiskt. Eklund valde Alice Tegnérs Solvisa, som inte är så känd, för att lyfta även bortglömda visor från skuggorna.

– Arrangörerna fick fria händer med de låtar de kände speciellt mycket för. Det roliga var att samma låtar återkom hos många av arrangörerna, säger Johanna Almark.

Johanna Almark / Foto Cata Portin

Till exempel vaggvisan Byssan lull var en favorit för många.

– Jag ville ändå skapa en medryckande helhet med färre vaggvisor. Det blev en salig blandning av sverigesvensk tradition med finlandssvenska inslag, både folkmelodier och nyare sånger, säger Almark.

Totalt arrangerade Andrea Eklund tre av konsertseriens sånger. Utöver Solvisa och Bom-sicka-bom med text av Astrid Lindgren valde hon Alla fåglar kommit ren. Den svenska texten är översatt av en okänd författare efter Hoffman von Fallerslebens ursprungstext på tyska.

– Jag tycker egentligen att det är en ganska tråkig sång, men det var superroligt att göra ett arrangemang för den och ge sången nya färger, berättar Eklund.

Raden ”vi som luftens fåglar små, utan världssorg leva må” kändes särskilt aktuell efter att Ryssland anföll Ukraina.

Raden ”vi som luftens fåglar små, utan världssorg leva må” kändes särskilt aktuell efter att Ryssland anföll Ukraina i februari 2022.

– Det var viktigt för mig att den här meningen fick eka om och om igen, att frasen fick extra omtanke, säger hon.

Också barnkultur kan vara grandios

Fastän målgruppen delvis var barn ville Johanna Almark inte att det skulle bli en för lättuggad show.

Jag ville också utmana lyssnaren.

– Det blev en helhet där jag i sista hand försökte se till att texterna har dimensioner och djup och inte endast är underhållning. Jag ville också utmana lyssnaren, förklarar hon.

Även Andrea Eklund lyfter fram vikten av att skapa barnkultur med djup.

– Det var kul att få presentera pampig orkester musik för barn som ett tillägg till barnkulturen som ofta fokuserar på skoj och stoj. Även barnkultur kan vara grandios, säger Eklund.

För alla som missade föreställningarna kommer en ny chans i form av ett album som släpps under år 2023.

– Vi spelar nu in, det är intressant att få in hela orkestern i studion, säger Almark.

  • Den nyproducerade showen Barn igen utgjorde Kulturfondens vårfester år 2022. Festerna lockade både barn och vuxna.
  • Ett mål var att uppmuntra nya generationer att uppdatera, tolka och bevara den finlandssvenska
    musikskatten.
  • Kulturfonden satsade sammanlagt 110 000 euro på produktionen och vårfesterna.
  • Martin Wegelius-institutet fick i slutet av år 2022 ett bidrag på drygt 85 000 euro för inspelning av musiken i Barn igen och för en dokumentär som görs under inspelningen.

Text: Michaela von Kügelgen
Illustration: Sofie Björkgren-Näse

Dela artikel på

Facebook | Twitter