Tillbaka
15.5.25   |   Nyheter

De här sex får Kulturfondens pris i maj

Bild: Kasper Dalkarl

Svenska kulturfondens stora pris på 40 000 euro går i år till journalisten och författaren Anna-Lena Laurén.

De övriga prisen på 20 000 euro vardera går till duon Sås och Kopps musiker Peik Stenberg och Pasi Hiihtola, forskningsprofessorn emeritus Kristian Wahlbeck, nyländska författaren och kulturarbetaren Rita Paqvalén, åländska keramikern Judy Bradley och österbottniska samhällsaktivisten och debattören Isabel Flemming.

Vi har i år höjt prisbeloppen – det stora priset höjs med 10 000 euro och de övriga prisen med 5 000 euro vardera.

I våra kanaler på sociala medier hittar du mera material med pristagarna.

Pristagarna uppmärksammas på Kulturfondens vårfest Hela livet på Savoyteatern i Helsingfors torsdagen den 15 maj kl. 18.

Svenska kulturfondens prismotiveringar 2025:

Journalisten och författaren Anna-Lena Laurén

Svenska kulturfondens stora pris 40 000 euro

Journalisten och författaren Anna-Lena Laurén är känd för sina insiktsfulla analyser och reportage om Ryssland och Östeuropa och idag också om Tyskland. Som erfaren utrikeskorrespondent och författare har hon blivit en respekterad och uppskattad expert i frågor som gäller Rysslands inrikespolitik och internationella relationer. Anna-Lena Laurén förklarar komplexa politiska och sociala frågor på ett tillgängligt sätt.

Med hjälp av sina språkkunskaper och sin förmåga att få människor att öppna sig hittar hon livsöden att berätta om. Skickligt väver hon in personliga upplevelser och berättelser om ”vanliga människor” i sina texter så att de fångar läsare i alla åldrar. I vår tid, som präglas av snabb och ytlig information och falska nyheter, behöver vi röster som Anna-Lena Lauréns. Hon ger oss information som vi förstår och vet att vi kan lita på.

Sås och Kopp – Peik Stenberg och Pasi Hiihtola

Svenska kulturfondens pris 20 000 euro

Sås och Kopps sånger har glatt både barn, unga och vuxna i över trettio år. I sina texter använder de språket på ett kreativt och lekfullt sätt och melodierna utgår från många olika musikstilar. Sångerna är både underhållande och lärorika.

Genom fyndiga ordlekar och fantasifulla metaforer lär vi oss nya ord och uttryck och utvecklar vår språkkänsla. I Sås och Kopps texter vävs kunskap om historia, geografi och trafikvett finurligt in i texterna. Det är många barn som lärt sig om Finlands historia genom sången med samma namn. Sås och Kopps sånger uppmuntrar till lek, gemenskap och kreativitet. De sjungs och älskas över generationsgränserna.

Psykiatern och forskaren Kristian Wahlbeck

Svenska kulturfondens pris 20 000 euro

Forskningsprofessor emeritus Kristian Wahlbeck har gjort en lång karriär inom psykisk hälsa både i Finland och internationellt och han har gjort en stor insats vid Institutet för hälsa och välfärd. Som ledande sakkunnig vid förbundet MIELI jobbade han aktivt för det svenska.

Kristian Wahlbeck är en aktiv samhällsdebattör på både svenska och finska och betonar hur viktigt det är att stärka välbefinnandet hos barn och unga. Hans utgångspunkt är att samhället ska garantera alla en vardag på lika villkor och politiska beslut ska alltid beakta konsekvenserna för den psykiska hälsan.

Av sina kolleger beskrivs han som en sympatisk, insiktsfull och inspirerande person som i varje möte hittar tid för sina medmänniskor.

Författaren och kulturarbetaren Rita Paqvalén

Nylands svenska kulturfonds pris 20 000 euro

Rita Paqvalén är en normkritisk disputerad diversearbetare inom kulturfältet. Hon är författare och litteraturforskare med queer kulturhistoria som sitt specialområde. Som verksamhetsledare för organisationen Kultur för alla är hon en riktig eldsjäl i arbetet för mångfald. Med sin långa och gedigna erfarenhet är hon en flitigt anlitad och uppskattad konsult för mångfalds- och tillgänglighetsfrågor inom konst- och kultursektorn.

I dag, när kulturen blir alltmer trängd, behöver vi människor som Rita Paqvalén, som enträget arbetar för öppenhet och för att alla ska ha tillgång till kultur. Med hennes egna ord: ”Kultur ska inte ses som en lyxprodukt. Kultur är ett sätt att bli till som människa.”

Keramikern Judy Bradley

Åbolands svenska kulturfonds pris 20 000 euro

I Judy Bradleys keramikproduktion förenas den brittiska och den finländska keramiktraditionen i ett personligt färg- och formspråk. Hon skapar både vacker brukskeramik med intensiva färger och lekfulla mönster och personliga prydnadsföremål.

Under sina snart 50 år på Åland har Judy Bradley jobbat målmedvetet med att skapa sig ett namn och idag är hennes butik och verkstad en institution inom den åländska hantverkskonsten.

Samhällsaktivisten och debattören Isabel Flemming

Österbottens svenska kulturfonds pris 20 000 euro

I en tid då regnbågspersoner får kämpa för sina rättigheter och flyktingarnas verklighet sällan får plats i det offentliga samtalet, träder årets österbottniska pristagare fram med mod och kraft. Isabel Flemming försvarar människovärdet där det hotas, och ger röst åt dem som tystas ner.

Som verksamhetsledare för Regnbågsallians Svenskfinland, ordförande för den humanitära föreningen Nordsystrar och som doktorand med inriktning på genusvetenskap förenar hon sin expertis och sitt engagemang. Isabel Flemming kämpar outtröttligt för ett jämlikt och öppet samhälle där var och en får vara sig själv.

Noggrannare information om prisen:

Åsa Juslin
ledande ombudsman, kultur
050 325 0825
asa.juslin(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

De här sex får Kulturfondens pris i maj