Tillbaka
16.2.21   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Isbalett som överskrider genre- och språkgränser

Svenska kulturfonden ger ett bidrag på 150 000 euro till produktionen av isbaletten Snödrottningen. Snödrottningen som riktas till hela familjen har premiär i januari 2022 på den nya arenan UROS LIVE-areena i Tammerfors. En av tre föreställningar ges på svenska.

Isbalett är hett just nu och i Finland har vi sällsynt goda möjligheter att skapa högklassiga produktioner. Det säger Paulina Ahokas direktör för kulturhuset Tammerforshuset och huvudproducent för isbaletten Snödrottningen.

– Det här blir en historisk chans att uppleva de mest älskade skridskostjärnorna och artisterna i samma produktion. Vi vågar knappt tro att vi har lyckats samla Finlands största namn inom konst, konståkning och ishockey och dessutom toppnamn inom ljus, regi, manus, kostym och musik, säger Paulina Ahokas.

Snödrottningen visas den 1-3 januari 2022; två föreställningar framförs på finska och en på svenska. Dessutom planeras en senare turné inom Norden.

Enligt Ahokas blir det första gången vi ser något liknande i både Finland och övriga Norden.

– Vårt mål har varit att skapa en produktion på internationell toppnivå och samtidigt utveckla en ny konstgren. Tack vare fantastiska artister och generösa samarbetspartner och donatorer har vi lyckats, säger Paulina Ahokas.

Sören Lillkung, vd för Kulturfonden, säger att fondens bidrag på 150 000 euro ska gå till de svenskspråkiga inslagen i produktionen.

– Vi bedömer att produktionen blir av högsta kvalitet och då deltar vi gärna i finansieringen. Viktigt för oss är också att det svenska språket syns tydligt. Det i sin tur gör att Snödrottningen kan få en nordisk publik vilket är bra med tanke på Tammerforshusets framtida produktioner. Tammerfors ligger ”mitt i Svenskfinland” och är dessutom en viktig språkö där vi gärna bidrar till en levande två- och flerspråkighet i staden, säger Sören Lillkung.  

Tuomas Kantelinen komponerar ny musik till Snödrottningen, är medproducent och också konstnärlig ledare för produktionen.

– Produktionen bjuder på vacker musik och magiska äventyr kombinerat med ett spännande ljudlandskap och modern beat. I HC Andersens saga om Snödrottningen finns också mycket som kan trösta oss under den här ensamma tiden. Att vi alla innerst inne är goda, att vi ska vårda vänskap och försäkra oss om att alla har åtminstone en människa som vill och kan hjälpa om vi råkar i knipa, säger Kantelinen.

***

Svenska kulturfonden
Helsingfors den 16 februari 2021 kl. 11.30
Pressmeddelande – får fritt publiceras

Noggrannare information:

Paulina Ahokas
vd, Tammerforshuset
040 551 1551
paulina.ahokas(at)tampere-talo.fi

Sören Lillkung (kommentarer om Kulturfondens bidrag)
vd
040 620 7500
soren.lillkung(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Isbalett som överskrider genre- och språkgränser

Isbalett är hett just nu och i Finland har vi sällsynt goda möjligheter att skapa högklassiga produktioner. Snödrottningen har premiär i januari 2022. Bild: Tammerforshuset