Tillbaka
28.12.20   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden stöder Tove-filmens Oscarsnominering

Bild: Jan Ahlsved

Filmen Tove ska nästa år kämpa om en Oscarsnominering. Svenska kulturfonden deltar i arbetet och ger produktionsbolaget Helsinki Filmi ett bidrag på 20 000 euro för kampanjarbetet.

Redan i oktober blev det klart att filmen Tove är Finlands kandidat till Oscarsnomineringen i kategorin Best Foreign Language Film. För att bli en av de slutliga fem nominerade bidragen i kategorin krävs en omfattande – och kostsam – kampanj. Kulturfonden beslutade i december att man stöder kampanjen med 20 000 euro.

Det är mycket sällan som finlandssvenska filmproduktioner får den här typen av synlighet. Beslutet att stödja Helsinki Filmis kampanj för Oscarsnominering var enkelt. Att skapa synlighet för konst och kultur på svenska i Finland en viktig del av Kulturfondens uppdrag, säger Anna Wilhelmson som är ombudsman för kultur.

Då filmen Tove gjordes fick den två bidrag på sammanlagt 220 000 euro för produktionskostnaderna.

Kulturfonden har tidigare beviljat tre bidrag för kampanjarbete med Oscars- och andra internationella nomineringar. Också då har filmerna haft en tydlig anknytning till det svenska i Finland. År 2015 gick två bidrag på 10 000 euro till Oscars-kampanjer för animationen Muminfamiljen på Rivieran och långfilmen Fäktaren. År 2013 fick kampanjen för filmen Lärjungen 15 000 euro.


Pressmeddelande, den 28 december 2020

Noggrannare information:

Här finns ett reportage om produktionen av Tove-filmen. Reportaget har publicerats i Kulturfondens årsbok 2019 och är skrivet av Niclas Runeberg.

Bilderna i reportaget har tagits av Jan Ahlstedt. De får fritt användas av redaktionerna i samband med nyheten. För mera bilder från Tove-produktionen, mejla martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi. Kom ihåg att uppge fotografens namn och Svenska kulturfonden.

Anna Wilhelmson (kommentarer)
ombudsman, kultur
anna.wilhelmson(at)kulturfonden.fi

Åsa Juslin
ledande ombudsman, kultur
+358 50 325 0825
asa.juslin(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
+358 40 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Kulturfonden stöder Tove-filmens Oscarsnominering