Tillbaka
4.9.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Svenska gården i Lahtis klar för invigning

Nu är det full fart i Svenska gården i Lahtis. Här samlas varje skoldag cirka 60 dagisbarn, 80 skolelever och 20 pedagoger. Under kvällar och helger tar lokala föreningar över med aktiviteter på svenska.

– Svenska gården är resultatet av aktiva och engagerade föräldrar och lärare, en god vilja bland tjänstemän och beslutsfattare i Lahtis och finlandssvenska fonders och stiftelsers ambition att medverka till ändamålsenliga utrymmen för dagis och skola på svenska i Lahtis. Resultatet blev ett unikt och framgångsrikt samarbetsprojekt med det svenska språket i fokus, säger Johan Johansson som är ordförande för Fastighetsaktiebolaget Svenska gården i Lahtis.

Tidigare Anttilamäen koulu blev platsen för Svenska gården i Lahtis. Hela renoverings- och byggprojektet kostade omkring 7,4 miljoner euro. Fonder och stiftelser stod för ett bidrag på totalt 2,8 miljoner euro.

– Samtidigt som vi förverkligade Svenska gården i Lahtis, blev renoveringen av den anrika skolbyggnaden från början av 1900-talet också en kulturpolitisk gärning, säger Johan Johansson.

I Svenska gården finns Svenska skolan i Lahtis med årskurserna 1-6. Vägg i vägg med skolan driver Folkhälsan Välfärd Ab daghem och en eftermiddagsklubb i ett nybygge.

– Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Lahtis är en stad som satsar på barn och ungas välmående. Ett allaktivitetshus för det svenska matchar stadens strategi perfekt. Svenska gården, som skapar rum för möten mellan språkgrupperna, gör livet ännu bättre för oss som lever på båda inhemska språken i Päijät, säger Karin Ihalainen, rektor för Svenska skolan i Lahtis.

I både daghemmet och skolan använder man språkbadsmetoder för att stärka barnens svenska.

– Intresset för skola och dagis på svenska har ökat rejält när familjerna hört om Svenska gården. I bara daghemmet har antalet barn på en kort tid ökat från 35 till 60. Dessutom har utrymmena lockat nya, behöriga pedagoger till Lahtis, säger Lena Wallin-Oinonen, chef för småbarnspedagogik.

Onsdagen den 4 september kl. 14 invigs Svenska gården med en stor fest för dagisbarnen, eleverna, föräldrarna och finansiärernas och stadens representanter. På scenen utanför skolan och dagiset tar bland annat Christoffer Strandberg, Krista Siegfrids, Emma Klingenberg, Jennie Storbacka, Felix Zenger och mumintrollen plats.

– Invigningen av Svenska gården är en glädjefest och hela läsåret är ett jubileumsår för oss, säger Karin Ihalainen,

Om Svenska gården i Lahtis

Fastighetsaktiebolaget Svenska Gården i Lahtis äger fastigheten. Bolaget ägs i sin tur av Samfundet Folkhälsan, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar.

Renoveringens kostnader på omkring 7,4 miljoner euro finansierades bland annat via ett bidrag på totalt 2,8 miljoner euro från

  • Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne,
  • Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar,
  • Föreningen Konstsamfundet,
  • Svenska Folkskolans vänner och
  • Samfundet Folkhälsan i svenska Finland.

Lahtis stad är hyresgäst i skolan. I daghemmet är Folkhälsan Välfärd Ab hyresgäst.

Arkitektbyrån H&M Arkkitehdit och Anneli Hellsten var ansvarig huvudplanerare för projektet. Consti var huvudentreprenör, byggherrekonsult var Haahtela rakennuttaminen med Reima Luodemäki som projektchef.

***

Pressmeddelande
Svenska kulturfonden/Stiftelsen för utbildnings- och kulturinvesteringar
Lahtis den 4 september 2019

Noggrannare information:

Johan Johansson (kommentarer)
ordförande för FAB Svenska Gården i Lahtis
040 455 4677
johan.johansson(at)investeringsstiftelsen.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
Svenska kulturfonden
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Svenska gården i Lahtis klar för invigning

I Svenska gården i Lahtis samlas varje dag 140 barn och 20 pedagoger. Bild: Amanda Grönroos