Tillbaka
7.3.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kalevala enligt Pekka Hako Productions

Kulturfonden har beviljat 60 000 euro till Pekka Hako Productions för en tv-dokumentär om Kalevala. Bild: Wikimedia Commons/Pekka Halonen: Väinömöisen soitto

Vi har beviljat ett bidrag på 60 000 euro till en tredelad tv-dokumentär om nationaleposet Kalevala. Bidraget går till Pekka Hako Productions som producerar dokumentären.

Pekka Hakos tv-dokumentär behandlar främst bakgrunden till Kalevalas tillkomst och olika konstnärliga tolkningar av nationaleposet. Dokumentären görs i samarbete med kända brittiska dokumentärfilmare inom kulturgenren. I dokumentären ska flera svenskspråkiga miljöer synas – främst Åbo Akademi, men också Uppsala Universitet, där många finländare under 1820-talet studerade folkdiktningens betydelse.

Dokumentären planeras vara färdig i slutet av år 2020 och ska då få internationell spridning via ett samarbete med brittiska BBC. Den kommer också att lämpa sig för undervisningen i skolor både i Finland och i de övriga nordiska länderna.

Kalevala-dokumentärens sammanlagda budget är närmare en miljon euro. Produktionen, förberedelserna och bakgrundsarbetet har beviljats bidrag också av andra finländska stiftelser.

Pressmeddelande
Helsingfors den 7 mars 2019

Noggrannare information och intervjuförfrågningar

Martina Landén-Westerholm
Informatör
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi
040 595 0817

Annika Rönnblad
Kommunikationsassistent
annika.ronnblad(at)kulturfonden.fi

Kalevala enligt Pekka Hako Productions