Tillbaka
28.2.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Artificiell intelligens – nu också på svenska

Kulturfonden har beviljat 80 000 euro till Helsingfors universitet och Reaktor för en svensksrpåkig version av kursen i artificiell intelligens.

– Artificiell intelligens är inte magi, det är vardag, säger Janina Fagerlund på teknologi-, design- och strategiföretaget Reaktor. Svenska kulturfonden har beviljat ett bidrag på 80 000 euro till Helsingfors universitet och Reaktor för att skapa en svenskspråkig version av den populära kursen i artificiell intelligens.  

Senare i vår öppnar den svenskspråkiga grundkursen i artificiell intelligens (AI). Webbkursen är öppen för alla och att avlägga den är helt gratis.

– Vår vardag drivs av teknologi och då det är viktigt att alla kan ta reda på hur artificiell intelligens används och hur den påverkar vårt samhälle. Många av dem som redan gått kursen berättar att artificiell intelligens inte längre är något oförståeligt och konstigt för dem, utan ett redskap de kan utnyttja och jobba med, säger Janina Fagerlund.

Webbkursen i artificiell intelligens består av sex moduler som ger både teoretiska och praktiska perspektiv på vad artificiell intelligens är och hur den tillämpas i praktiken.

– Kursen kräver inte tekniska grundkunskaper och den passar för alla som är nyfikna på artificiell intelligens – oberoende av ålder, bakgrund och utbildning. Kursen hjälper dig att förstå vad artificiell intelligens är och hur den påverkar världen och arbetslivet, säger Janina Fagerlund som koordinerar den svenskspråkiga satsningen.

Kulturfonden beviljade i februari ett bidrag på 80 000 euro för den svenskspråkiga AI-kursen.

– AI-kursen bidrar till livslångt lärande i teknologifostran och digitalisering och vi ville göra kursen tillgänglig för alla svenskspråkiga i Finland. Samarbetet med Helsingfors universitet och Reaktor ingick vi för att ge de svenskspråkiga gymnasierna möjlighet att kostnadsfritt erbjuda sina studerande en valbar AI-kurs, säger Kulturfondens utbildningsombudsman Berndt-Johan Lindström.

Den svenskspråkiga kursen lanseras under våren. Redan nu kan intresserade registrera sig på webbadressen www.elementsofai.se/ för att få kursinformation direkt då den publiceras.

Om Elements of AI-kursen

Den svenskspråkiga kursen baserar sig på Helsingfors universitets och Reaktors engelskspråkiga webbkurs Elements of AI som lanserades i maj 2018. Kursen är gratis för alla och finns också på finska.

Elements of AI är den första kursen i världen som är öppen för allmänheten också internationellt. Hittills har omkring 130 000 personer från över 80 länder registrerat sig och 13 000 har avlagt kursen. Kursen kräver en arbetsinsats på ungefär 30 timmar och berättigar till ett certifikat.

Här kan du läsa mera om AI-kursen vid Helsingfors universitet:
https://www.helsinki.fi/sv/aktuellt/datavetenskap/webbkursen-elements-of-ai-lanseras-pa-svenska-i-var

Pressmeddelande
Helsingfors den 28 februari 2019

Noggrannare information och intervjuförfrågningar

Martina Landén-Westerholm
Informatör
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi
040 595 0817

Annika Rönnblad
Kommunikationsassistent
annika.ronnblad(at)kulturfonden.fi

Artificiell intelligens – nu också på svenska