Tillbaka
16.11.18   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden ger bidrag till förberedande polisutbildning

Foto: Polisen/Jenna Lehtonen

Det behövs fler svenskspråkiga poliser i Finland. Svenska kulturfonden har beviljat 50 000 euro till en förberedande utbildning för studier vid bland annat Polisyrkeshögskolan. Den ettåriga utbildningen, Samhället Finland, startar hösten 2019 vid Kronoby folkhögskola.

Målsättningen med utbildningen är att få fler svenskspråkiga studerande till polisens grundutbildning och på sikt säkerställa att det finns tillräckligt många svenskspråkiga poliser i Finland.

– Bristen på poliser som behärskar svenska är uppenbar och allvarlig. Det är i Kulturfondens intresse att stödja rekryteringen av svenskspråkiga till polisyrket i Finland, säger Kulturfondens ombudsman Sonja Ollas-Airinen.

Den nya utbildningen är allmänbildande med fokus på de kunskaper som behövs i polisyrket andra viktiga samhällsuppgifter. Ansökningstiden är under våren 2019.

Kronoby folkhögskola ordnar utbildningen i samarbete med Polisyrkeshögskolan i Tammerfors och Polisinrättningen i Österbotten. Kulturfondens bidrag på 50 000 euro går till Kvarnen, en samkommun som upprätthåller Kronoby folkhögskola. Kvarnen består av kommunerna Kronoby, Karleby, Jakobstad, Pedersöre och Larsmo.

Bidraget beviljades på Kulturfondens styrelsemöte den 3 oktober 2018.

Mer information om utbildningen finns på Kvarnens webbplats.

***
Pressmeddelande, får fritt publiceras

Noggrannare information och intervjuförfrågningar

Martina Landén-Westerholm
Informatör
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi
040 595 0817

Annika Rönnblad
Kommunikationsassistent
annika.ronnblad(at)kulturfonden.fi

 

 

Kulturfonden ger bidrag till förberedande polisutbildning