Tillbaka
29.10.18   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Skriver du essäer?

Nu ordnar vi den sjunde Hans Ruin-essätävlingen. Tävlingen pågår till den 18 mars 2019 och är öppen för alla som skriver på svenska.

I Hans Ruin-tävlingen efterlyser vi goda essäer. En god essä är stilistiskt njutbar. Mer personlig än den ordinära vetenskapliga prosan, mer lärd än den rena skönlitteraturen och mer eftertänksam än den utpräglade journalistiken.

Delta i tävlingen genom att lämna in en tidigare opublicerad essä på svenska. Essän kan omfatta 3-10 sidor, max 22 000 tecken (inklusive blanksteg). En jury bedömer bidragen och vinnarna offentliggörs i juni 2019. De vinnande bidragen publiceras i den tidskrift som skribenten önskar.

I Hans Ruin-tävlingen år 2016 gick första pris till Petter Lindblad Ehnborg från Stockholm för essän De små minnenas mästare och mitt hjärtas förlorade slag. Sammanlagt lämnades 246 bidrag in i den senaste tävlingen. Bland de prisbelönta essäerna och hedersomnämnandena fanns essäer från både Sverige och Finland.

Tävlingen instiftades år 2003 för att uppmärksamma författaren och filosofens Hans Ruins (1891-1980) essäistik. Svenska kulturfonden ordnar tävlingen vart tredje år i samarbete med de finlandssvenska kulturtidskrifterna Ad Lucem, Astra, Finsk Tidskrift, Horisont, Ikaros, Ny Tid och Nya Argus.

Mer information om tävlingen finns på www.kulturfonden.fi/hansruin.

 ***

Helsingfors den 29 oktober 2018
Pressmeddelande

Noggrannare information:

Martina Landén-Westerholm
Informatör
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi
040 595 0817

Annika Rönnblad
Kommunikationsassistent
annika.ronnblad(at)kulturfonden.fi

Skriver du essäer?