Tillbaka
15.5.18   (Redigerad 16.5.18)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden delar ut nio pris

Bild: Tage Rönnqvist

Bildkonstnären Susanne Gottberg får Kulturfondens stora kulturpris år 2018. Gottberg och åtta andra pristagare uppmärksammas under fondens vårfester i Helsingfors den 15 maj, i Åbo den 16 maj eller i Vasa den 17 maj.

 

Susanne Gottberg

Stora kulturpriset 30 000 euro

Bildkonstnären Susanne Gottberg har en imponerande karriär. Hon har gått från att, i form av miljöer i näromgivningen, skildra det existentiella till att spegla världen i alldagliga objekt. Det vanliga dricksglaset blir med Gottbergs pensel en metaforisk bägare som fylls av åskådarens blick och tolkning i en dialog mellan det visuella och det uttalade. I sina verk fångar hon ögonblick och låter objekten vara subjekt.

Susanne Gottberg utexaminerades från Bildkonstakademin år 1989 och hon var Årets unga konstnär år 1994. Idag är hon en av Finlands mest etablerade samtidskonstnärer och finns representerad i de främsta konstmuseerna i Finland och i många samlingar utomlands. Som lärare på Bildkonstakademin har Susanne under många år inspirerat och delat med sig av sitt kunnande.

Susanne tar emot sitt pris i Helsingfors den 15 maj kl. 18.

 

Teater Taimine

Svenska kulturfondens pris 15 000 euro

Teater Taimine har under 16 år turnerat i daghem och skolor i hela Finland. Med nyskriven finlandssvensk dramatik, ett direkt tilltal och lyhördhet för barns och ungas verklighet står Teater Taimine på de ungas sida i en komplicerad värld. Teater Taimine översätter finlandssvenska pjäser till finska och sätter upp tvåspråkiga föreställningar. Taimine är en viktig brobyggare mellan det svenska och finska i Finland.

Teater Taimines representanter tar emot priset i Helsingfors den 15 maj kl. 18.

Foto: Tage Rönnqvist

Konstverkstaden Malakta

Svenska kulturfondens pris 15 000 euro

Det gamla mejeriet i Malax är en kreativ oas där kultur, konst och idéer får flöda fritt. I de årliga kreativa labben inom dansfilm, ljud och foto får deltagarna impulser från hela världen och möter det dynamiska konstnärssamhälle som uppstått kring konstverkstaden. Som tvärkonstnärlig mötesplats och internationellt residens ger Malakta ett lyft för konst- och kulturlivet i hela regionen.

Malaktas representanter tar emot priset i Vasa den 17 maj kl. 18.

Foto: Anna Riska

TryckeriTeatern

Svenska kulturfondens pris 15 000 euro

Teaterlinjen vid Västra Nylands Folkhögskola och Västnyländska ungdomsringen driver TryckeriTeatern där elever, proffs och amatörer sedan år 1995 tillsammans har skapat ett rum för scenkonst i Karis gamla tryckeri. Med mellan 50 och 70 föreställningar – egna produktioner och inhemska och utländska gästspel – berikar TryckeriTeatern kulturlivet i Västra Nyland. Den välfyllda teatergarderoben är öppen för privatpersoner, föreningar och alla andra som behöver en klädsel utöver den vanliga.

TryckeriTeaterns representanter tar emot sitt pris i Helsingfors den 15 maj kl. 18.

Foto: Chris Senn

Karin Ihalainen

Svenska kulturfondens pris 15 000 euro

Sedan Karin Ihalainen för över trettio år sedan flyttade från Sverige till Finland har hennes livsuppgift varit att lära finländare svenska. Karin, rektor vid Svenska skolan i Lahtis, var den drivande kraften då det svenskspråkiga dagiset startade i Lahtis år 2003. Hon har samarbetat målmedvetet med både tjänstemän, beslutsfattare, stiftelser och organisationer för att etablera en svenskspråkig utbildningsstig, som idag går från småbarnspedagogiken ända till grundläggande utbildningens årskurs nio. Parallellt med att bygga upp de svenska strukturerna har Karin satsat på kvaliteten i pedagogiken och substansen i Lahtis svenskspråkiga utbildningsverksamhet.

“Som fullkomligt tvåspråkiga är våra elever dubbelt så lyckliga”, säger Karin.

Karin tar emot sitt pris i Helsingfors den 15 maj kl. 18.

Foto: Tage Rönnqvist

Erik Pöysti

Nylands svenska kulturfonds pris 15 000 euro

Regissören och kulturentusiasten Erik Pöystis initiativrikedom har präglat kulturlivet och scenkonsten i Nyland. Han har regisserat proffs och amatörer på många finlandssvenska scener och också utbildat skådespelare och kulturproducenter. Som verksamhetsledare för kulturhuset Karelia har Pöysti skapat en arena för lokala produktioner och gästspel. Åren 1992-2016 var han en drivande kraft i Hangö teaterträff och år 1993 initierade han Pilsnerpojkarna. Han stod för regin då Okänd soldat uppfördes första gången på svenska i Harparskog under Finlands jubileumsår.

Via sina många projekt har Pöysti visat att teater och film kan spelas i många olika miljöer. Han sätter individen i centrum och lyfter fram svåra frågor på ett lättsamt sätt.

Erik tar emot sitt pris i Helsingfors den 15 maj kl. 18.

Foto: Tage Rönnqvist

Folke Wickström

Åbolands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro

Under ett halvt sekel värnade arkitekt Folke Wickström om vårt gemensamma byggnadsarv. Som Mariehamns första stadsarkitekt (1974-2006) tog han strid för att bevara äldre kulturmiljöer och arkitektur, ett engagemang som han drev utöver sin tjänsteutövning och efter sin pensionering. I den offentliga debatten påtalade han vikten av att bevara stadens kulturarv. Utan Folke Wickström skulle Mariehamn se annorlunda ut idag. Under senare år dokumenterade och förmedlade han stadens historia till nya generationer; ofta genom ett alternativt berättande som tog avstamp i tillexempel gravstenar, Esplanadens lindallé och Mariehamnsmuseets miniatyrmodell.

Folke Wickström avled den 26 mars 2018. Folke hann få budet om priset. Prissumman inbetalas till hans egen minnesfond för belysande och bevarande av Mariehamns byggnadskultur.

Foto: Kristoffer Hellman

Susanne Skata

Österbottens svenska kulturfonds pris 15 000 euro

Susanne Skata har under sin karriär jobbat som idékläckare, producent, redaktör, filmare, klippare och regissör. Hon har dokumenterat och lyft fram otaliga personligheter, berättelser och fenomen inom det finlandssvenska kulturlivet. Susanne är en sann skildrare av den lilla människan och har förmåga att få syn på fenomen och personligheter som lätt går oss andra förbi.

Susanne tar emot sitt pris i Vasa den 17 maj kl. 18.

Foto: Tage Rönnqvist

Anders Helenius

Torvaldska priset 3 000 euro

Anders Helenius inledde sin karriär som underhållare i Pargas stads tvåspråkiga ungdomsshower och har via bland annat Åbo svenska teater, Radio x3m och Radio Vega etablerat sig som proffs i underhållningsbranschen. Anders turnerar med egna shower där han framgångsrikt kombinerar samhällsanalys och humor. Han var också manusförfattare för satirprogrammet Noin viikon uutiset som vann en Venla-statyett år 2017.  I uppföljaren Noin viikon studio är Anders ett av programmets ankare.

Från sitt perspektiv som fyrabarnsfar i Pargas iakttar han världen och får oss att förstå aktuella samhällsfenomen samtidigt som vi skrattar åt dem och åt oss själva.

Anders tar emot sitt pris i Helsingfors den 15 maj kl. 18.

Foto: Tage Rönnqvist

Ord förändrar verkligheten

Efter att pristagarna har belönats vid Kulturfonden vårfester vidtar språkföreställningen Ord förändrar verkligheten med Lotta Lundgren, Maria Sundblom Lindberg, Ted Forsström och Philip Teir. Läs mera om evenemangen på www.kulturfonden.fi – Evenemang. Festerna är öppna för alla men kräver förhandsanmälning.

 

***

Helsingfors den 14 maj 2018
Pressmeddelande – får fritt publiceras

Närmare information

Leif Jakobsson, direktör, 040 152 6411, leif.jakobsson@kulturfonden.fi
Martina Landén-Westerholm, informatör, 040 595 0817, martina.landen@kulturfonden.fi

 

 

 

 

 

Kulturfonden delar ut nio pris