Tillbaka
7.3.18   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Studera smart

Bild: Pixabay

Övergången från gymnasiet till universitetsstudier kan vara utmanande. Projektet Studera smart lanserar fem videoklipp om studiefärdigheter, lärande och studenternas universitetschock. Klippen har gjorts med bidrag från Svenska kulturfonden.

 

Forskningsprojektet Studera smart har sedan 2014 drivits vid Helsingfors universitet och är ett av de strategiska gymnasieprojekt som Kulturfonden satsat på under åren 2014-2016. Projektet, som fått sammanlagt 250 000 euro från Kulturfonden, har främst fokuserat på hur gymnasiestuderande kan utveckla sina studiefärdigheter och förbereda sig för fortsatta studier. I projektet medverkade tio gymnasier i hela Svenskfinland.

 

– Under projektets gång märkte vi att många gymnasiestuderande och första årets studerande behövde stöd för att komma igång med sina högskolestudier. Det finns mycket information om studiefärdigheter från andra länder men vi ville producera ett material för och med svenskspråkiga studerande i Finland, säger universitetslektor Monica Londen som leder projektet tillsammans med Katarina Perander-Norrgård, doktorand i pedagogik.

 

De fem videoklippen, som är en av de verksamheter som Studera smart satsat på, handlar om hur man kan studera på ett smartare sätt och samtidigt förbereda sig för universitetsstudier. Videoklippen baserar sig bland annat på forskningsresultat från Studera smart-projektet. Dessutom berättar några studerande om sina egna erfarenheter och upplevelser kring bland annat tidshantering, tidstjuvar, studiestrategier och att flytta hemifrån.

Teman för videoklippen är

  • att börja studera på universitet
  • medier och lärande
  • studiefärdigheter
  • tidshantering
  • föräldrarnas stöd i gymnasiestudierna och vid val av studieinriktning

 

Videoklippen kan användas till exempel i studiehandledning, föräldramöten eller av enskilda studerande och föräldrar. Videoklippen är 5–7 minuter och finns på adressen: https://www.youtube.com/watch?v=tf5Vm5ULV-k

 

 

Helsingfors den 7 mars 2018
Pressmeddelanden

Närmare information

Monica Londen (kommentarer)
Centret för universitetspedagogik, Helsingfors universitet
monica.londen(at)helsinki.fi
tfn 050 415 5382

Katarina Perander-Norrgård
Pedagogiska fakulteten, Helsingfors universitet
katarina.perander(at)helsinki.fi

 

Martina Landén-Westerholm
informatör
Svenska kulturfonden
martina.landen(at)kulturfonden.fi
tfn 040 595 0817

Studera smart