Tillbaka
6.11.17   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden delar ut Svenska dagen-pris

Svenska kulturfonden belönar varje år i samband med Svenska dagen personer som gjort insatser för kultur och utbildning på svenska inom sin region. Prisen på 5 000 euro överräcks i samband med Folktingets Svenska dagen-festligheter i de olika regionerna.

 

Nylands svenska kulturfond:

Johanna Almark-Mannila får Nylands svenska kulturfonds Svenska dagen-pris.

Johanna Almark-Mannila har ett eget musikaliskt uttryck där hon fördomsfritt förenar olika musikgenrer – allt från barock till folk- och världsmusik.

Vid sidan av sin egen sångkarriär arbetar Johanna för att sprida musikglädje på svenska i Finland. Hon har varit kapellmästare för flera musikaler på våra nationella scener, lett många körer och arbetat som lärare vid Martin Wegelius-institutet. Johanna sjunger, spelar violin, komponerar, dirigerar och delar med sig av sin musik vid interaktiva konserter där proffs och amatörer möts i aktiv samverkan med publiken.

Hon har grundat Kören på Logen för att återuppliva den finlandssvenska sångtraditionen i Esbo. Hon har också tagit initiativet till stråkorkestern JAM Ensemble, där ungdomar och vuxna, amatörer och proffs, spelar barock och spelmansmusik med samma schvung.

Med sin breda musikaliska begåvning och sin positiva energi är Johanna Almark-Mannila en tillgång för det nyländska musiklivet.

 

Åbolands svenska kulturfond:

Författaren och litteraturvetaren Mia Franck får Åbolands svenska kulturfonds Svenska dagen-pris.

Mia Franck är aktiv inom kreativt skrivande. Hon leder kurser, undervisar inom författarutbildningen Litterärt skapande och har nyss varit med om att grunda en ny författarutbildning.

Mia besöker flitigt skolor och håller skrivövningar med barn- och unga. Hon driver Den fantastiska podden med fantasyförfattare från Sverige och är aktiv i barn- och ungdomsförfattarnas intresseförening Fibul.

Mia är en litteraturens mångsysslare som vid sidan av sitt eget skapande gjort stora insatser för det litterära livet både i och utanför Åboland.

 

Österbottens svenska kulturfond:

Alfred Backa får Österbottens svenska kulturfonds Svenska dagen-pris.

”Människa, komiker och allmän skojare.” Så beskriver Alfred Backa sig själv på Facebook.

Humorprofilen Alfred Backas varumärke är politisk satir och samhällskommenterande humor. Han är en österbottnisk förvaltare av arvet efter Hasse & Tage. Med sin bok Finland hundranånting 1917-2017 – en frisk fläkt under jubileumsåret – erövrar han också den litterära scenen.

I sin rakbladsvassa satir förenar Alfred högsvenskan med det dialektala då han dissekerar dagens samhälle.

 

 

Helsingfors den 2 november 2017
Pressmeddeland

Närmare information:

Martina Landén-Westerholm
informatör
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Kulturfonden delar ut Svenska dagen-pris