Tillbaka
24.5.17   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden beviljade 100 000 euro till Härös nya filmprojekt

Svenska kulturfonden beviljade i maj drygt 200 000 euro i bidrag för innehållsproduktion för film och media.

 

– Kulturfonden beviljar numera bidrag för innehållsproduktion på flera olika medieplattformar, inte enbart för film. Dessutom strävar vi efter att gynna utvecklings- och manusarbete då vi beviljar bidrag, säger Kulturfondens direktör Leif Jakobsson.

I utdelningsomgången i maj får Klaus Härös nya filmproduktion det största enskilda bidraget på 100 000 euro. Härös produktion är en spelfilm om den ålderstigne konsthandlaren Olavi. Innan konsthandlaren går i pension försöker han göra sin sista stora affär för att förtjäna en ordentlig pension och återvinna sin familjs uppskattning och respekt. Den tvåspråkiga filmen spelas in i Helsingfors under hösten 2017 och planeras ha premiär ett år senare.

Kulturfonden beviljar också 10 000 euro till en tvåspråkig dokumentärfilm om kompositören Sebastian Fagerlund. I dokumentären får vi följa med hur operan Höstsonaten tar form. Dokumentären, som regisseras av Pekka Hako, har premiär hösten 2017 då också Höstsonaten får sin världspremiär.

KAMALA Productions barnproduktion Sagor får ett bidrag på 20 000 euro. Sagor ingår BUU-klubbens satsning “Läsning och berättelser”. I samarbete med finlandssvenska barnboksförfattare görs en tv-serie med 24 avsnitt på cirka fem minuter vardera. Serien sänds i samband med Julkalendern 2017.

För hela år 2017 har Kulturfonden reserverat sammanlagt drygt en miljon euro för stöd till svenskspråkiga film- och medieproduktioner i Finland. Bidragen beviljas fyra gånger per år. I vårens utdelningsomgång fördelades sammanlagt 217 500 euro mellan 17 sökande.

Innan Kulturfondens styrelse beslutar om ansökningarna, ger utomstående experter sakkunnigutlåtanden om ansökningarna. Alla film- och medieproduktioner som beviljas bidrag finns på webbadressen beviljade.kulturfonden.fi.

 

Helsingfors den 24 maj 2017
Pressmeddelande

Närmare information ger:
Leif Jakobsson, direktör, 040 152 6411, leif.jakobsson(at)kulturfonden.fi, (kommentarer)
Anna Wilhelmson, ombudsman, 040 551 7959, anna.wilhelmson(at)kulturfonden.fi (bakgrundsinfo)
Martina Landén-Westerholm, informatör, 040 595 0817, martina.landen(at)kulturfonden.fi

Kulturfonden beviljade 100 000 euro till Härös nya filmprojekt

Bild: Pixabay