Tillbaka
11.9.15   (Redigerad 1.2.16)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Nya intryck inspirerar

Marianne Sundholm tillbringade två måndader på Svenska Dagbladets redaktion som Kulturfondens språkbadsstipendiat i somras. Hela familjen tillbringade sommaren i Stockholm. Mycket lärorikt, och ett välkommet avbrott i vardagen, tycker Sundholm.

Svenska kulturfondens språkbadsstipendier för journalister är lediganslagna fram till 30.9.2015. De ger finlandssvenska och svenska journalister möjlighet att tillbringa upp till tre månader på en redaktion i grannlandet. Journalisten Marianne Sundholm tillbringade två månader på Svenska Dagbladets redaktion, här berättar hon om sin tid som språkbadsstipendiat:

De flesta mår bra av lite omväxling. Ett avbrott i vardagen kan öppna ögonen för både små och stora saker man inte sett tidigare, och nya utmaningar på jobbet väcker inspirationen och stärker självkänslan. Jag kan inte annat än varmt rekommendera språkbadsstipendiet hos Kulturfonden.

Att åka och jobba till just Sverige är förstås inte den mest exotiska förändringen. Stockholm och Sverige är mer lika Helsingfors och Finland än vad de är olika, och det samma gäller medielandskapet och -branschen i de två länderna. Men de skillnader som finns visade sig ge nyttiga insikter på många plan.

För journalister som jobbar på svenska i Finland erbjuder Sverige en unik möjlighet att jobba på en stor redaktion som tillhör majoritetsmedia. Men du kan förstås välja någon mindre tidskrift också. Du måste ha en mottagande redaktion för att få stipendiet. Fundera noga, för redaktionen som tar emot kommer förstås att forma din vistelse.

Utgångsläget för mig var att jag ville jobba på en nyhetsredaktion. Jag ringde Svenska Dagbladet som gärna tog emot mig, och valet visade sig vara väldigt lyckat. Jag kom in på redaktionen strax efter att tidningen förnyat sin sajt med positiv respons och stigande webbsiffror som resultat, vilket säkert påverkade stämningen på redaktionen. Jag fick nya insikter om att jobba digitalt, jag fick bekanta mig med andra ämnesområden än de jag var van vid, jag fick uppleva en annan redaktions journalistiska val och diskussioner. Det var självklart nervöst att börja jobba utan de kontakter och nätverk jag var van vid, men vet ni: utmaningar gör så gott.

Oberoende av vilken redaktion du väljer vågar jag påstå att det är bra att bryta upp ibland. Man lär sig mycket när man tar sig an något främmande, och jag tror både den mottagande arbetsplatsen och den man tillfälligt lämnar kan ha nytta av ögonöppnaren det innebär. Det är en enastående möjlighet till idéer och insikter om både rutiner och möten, inställningar och mål, samt arbetskultur och -gemenskap.

Och så gör det ju annars också gott att bo och leva vardag på ett annat sätt och ställe än man gör alla andra dagar om året. Vi valde med min man att kombinera stipendiet med semestrar och tjänstledighet så att han kunde vara ledig med barnen. På det här sättet blev min stipendievistelse en gemensam upplevelse för hela familjen, en fantastisk sommar i Stockholm. Den enkla slutsatsen är att var och en som ens har funderat på att bege sig mot nya äventyr måste ta tag i saken, genast. Språkbadsstipendiet till Sverige är ett tryggt och enkelt alternativ att börja med. Sök!

 

Marianne Sundholm

 

Ansökan görs här

Nya intryck inspirerar