Studieutbytet i Sydafrika gav Jessica Sjöblom nya erfarenheter, fantastiska naturupplevelser och vänner för livet.

När Jessica Sjöbloms studie kompisar firade första maj hemma i Åbo 2023 klättrade hon barfota uppför ett berg i Sydafrika.

– Livsfarligt, men otroligt vackert, säger hon med ett skratt.

Och definitivt en valborgshelg att minnas.

Till vardags studerar Jessica Sjöblom organisation och ledning vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi. Att hon ville åka på utbyte under studietiden kändes som en självklarhet, men vart?

– Jag ville studera utanför Europa. Jag har rest en del, men aldrig till Sydafrika.

När universitetet i Stellenbosch, 45 minuter öster om Kapstaden, fanns med på listan över möjliga platser för studieutbyte kändes det givet att söka.

En förståelse för landet

Först blev hon nominerad av Åbo Akademi och därefter godkänd av universitetet på plats.

– En vanlig dag i september fick jag mejl om att jag fått platsen, jag blev så glad!

Tillsammans med sin studierådgivare vid ÅA gjorde hon upp en plan för vilka kurser som kunde bilda ett passligt biämne.

– Jag valde att läsa sociologi och statsvetenskap. Mina kurser handlade bland annat om människorätt, etniska frågor och hur HIV påverkar samhället.

Andra utisar

När visum och flygbiljetter var fixade var det bara att packa väskan. I februari 2023 bar det av.

– Varm luft slog emot mig när jag klev av planet. Jag var trött efter resan, men också väldigt spänd och taggad.

Jessica bodde i en studentkorridor på campusområdet. Det visade sig vara ett jättebra sätt att lära känna andra “utisar”, det vill säga utbytesstuderande.

– Vi var ett gäng som bodde i samma trappa och vi blev väldigt tajta. En annan tjej från Finland, två svenskar och några tyskar.

De höga förväntningarna hon hade inför sitt utbyte överträffades med råge.

Via universitetet fick Jessica och hennes kompisar så kallade “buddies” som kan liknas vid tutorer. Det här var ett perfekt sätt att få vänner också bland de lokala studerandena.

De höga förväntningarna hon hade inför sitt utbyte överträffades med råge.

– Alla är så vänliga i Sydafrika, jag kände mig väldigt välkommen. Och naturen är otroligt
vacker.

Elavbrott och hemlängtan

Det mesta med av sitt utbyte minns hon med värme, men visst fanns det också stunder av hemlängtan och en och annan överraskning.

– Varje dag var det elavbrott på bestämda tider. Ibland var vi utan el i 8 till 10 timmar per dygn så det gällde att planera när man skulle äta och ladda telefonen.

Att Jessica fick Studiefondens stipendium för utbytesstudier bidrog med ekonomisk hjälp när hon skulle betala för till exempel visum, studieavgift och boende på campus.

Stipendiet hjälpte med flera olika pusselbitar som behövde falla på plats för att utbytet skulle bli av.

Under sin tid i Sydafrika fick Jessica också chansen att åka på en resa som blev en av de bästa hon någonsin gjort.

Stipendiet hjälpte med flera olika pusselbitar som behövde falla på plats för att utbytet skulle bli av.

– Vi var ett gäng som åkte till Namibia och bilade runt där i tio dagar. Vi sov i ett tält på biltaket, såg massor av vilda djur, klättrade uppför sanddyner och åt gröt med choklad varje morgon.

Aldrig har hon sett en så fin stjärnhimmel som under den resan. Totalt körde tjejerna 2400 kilometer med Jessica bakom ratten.

– Det var lite spännande eftersom det är vänstertrafik.

Bara ett år

Jessica Sjöbloms utbyte pågick i fyra månader. En tid som kan kännas kort när vardagen rullar på. Men för den som upplever, lär sig nytt och knyter nya vänskapsband kan det uppfattas helt annorlunda.

– Jag fick precis upp ett minne i telefonen. Nu har det gått ett år sedan jag lärde känna mina vänner i Sydafrika. Det känns helt knäppt att det bara är ett år eftersom vi redan har kommit varandra så nära.

De höga förväntningarna hon hade inför sitt utbyte överträffades med råge.

– Studierna var väldigt intressanta och jag fick en större förståelse för landet och kulturen via dem. Mitt studieutbyte var verkligen helt super. Jag fick nya perspektiv och också härliga vänner. Jag rekommenderar alla som får chansen att åka.

Om Svenska studiefonden

  • Jessica Sjöblom beviljades 1 340 euro för utbytesstudier från Svenska studiefonden. Fonden stöder heltidsstudier vid högskolor och universitet i Finland och i utlandet, men prioriterar stipendieansökningar för utbytesstudier och utlandspraktik.
  • År 2023 gick 51 procent av stipendierna till utbytesstudier. Stipendiesummorna ligger mellan 800 och 2 000 euro.
  • Svenska studiefonden är ett samarbete mellan Svenska kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr, Föreningen Konstsamfundet rf, Svenska folkskolans vänner rf och Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd sr.

Text: Michaela Rosenback
Bild: Stellenbosch University och Jessica Sjöblom

Dela artikel på

Facebook | Twitter